Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Seksualna zloupotreba dece

Seksualna zloupotreba dece

seksualna-zloupotreba-dece

Opasnost za decu koja provode slobodno vreme na društvenim mrežama, forumima, chat sobama i drugim internet lokacijama na kojima je moguća komunikacija s nepoznatim osobama, vreba i od strane pedofila. Oni se deci obično lažno predstavljaju (recimo, kao vršnjaci) i pokušavaju da s njima ostvare kontakt i odnos poverenja. Potom pokušavaju da na razne načine (ucenom, na primer), navedu decu da rade nešto što će zadovoljiti njihove bolesne potrebe. Obično se traži slanje snimaka dece sa seksualnom konotacijom, ili se detetu zakazuje sastanak.

Kako bi smanjio šanse da bude otkriven, zlostavljač po pravilu prikuplja informacije o žrtvinim roditeljima i prijateljima kako bi izabrao što ranjiviju mladu osobu.

Sve aktivnosti koje imaju veze sa ugrožavanjem polne slobode maloletnika i dece zabranjene su Krivičnim zakonikom, a posebna kazna predviđena je u slučajevima kada je krivično delo izvršeno iskorišćavanjem računarske mreže ili komunikacije drugim tehničkim sredstvima.

Kako se zaštititi?

Deca ne bi trebalo da se upuštaju u komunikaciju sa osobama koje lično ne poznaju. Ako to ipak učine, a ispostavi se da ta osoba od njih traži nešto neprimereno ili samo neuobičajeno, trebalo bi da se obrate roditeljima. Roditelji svakako treba da upozore dete na rizike po njegovu bezbednost na Internetu. Više informacija o tim rizicima možeš naći na sajtu Klikni bezbedno.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top