Naslovna » Deca sa smetnjama » Specijalna Olimpijada

Specijalna Olimpijada

 

 

Specijalna Olimpijada(Paraolimpijske igre)

Specijalna Olimpijada je osnovana 1968. godine u Americi kao program koji promoviše sportske aktivnosti u različitim olimpijskim sportovima za osobe sa intelektualnim nedostatkom. Eunice Kennedy Shriver (sestra bivšeg američkog predsednika Johna F. Kennedija), je osnovala Paraolimpijske igre 1968. godine i život posvetila zaštiti mentalno hendikepiranih osoba.

Od tada u ovaj program se uključilo više od 150 zemalja Sveta, i program danas broji preko 4 miliona sportista. Kroz svoje programe Specijalna Olimpijada teži pružanju dugoročne koristi zdravom razvoju pojedinca i njegovom uklapanju u društvo.
Od 1988.godine Specijalna Olimpijada Internacional (SOI) postaje pridruženi član Međunarodnog Olimpijskog komiteta.

Specijalna Olimpijada Srbije počela je sa aktivnim radom 2002. godine. Cilj organizacije je da tokom čitave godine organizuje treninge i takmičenja osoba sa intelektualnim nedostatkom u našoj zemlji, i na taj način omogućava sportistima sa intelektualnim poteškoćama da uzmu učešća na međunarodnim takmičenjima širom sveta.

Kroz sve aktivnosti teži ka poboljšanju sveopšteg položaja ove populacije u našem društvu.
Rešavanje Ovog problema je veoma važno iz više razloga, pre svih, zato što sportisti sa intelektualnim nedostatkom redovnim treniranjem i bavljenjem sportom jačaju zdravlje i stiču afirmaciju u sportskoj sredini, i na taj način se lakše uključuju u život zajednice.

Započet rad na projektima Inkluzivnih (eng.Unified) sportova koji su od višestrukog značaja kako za mlade sa smetnjama u razvoju  tako i za one iz redovne populacije.
Specijalna Olimpijada trenutno uspešno sprovodi treninge u Inkluzivnom fudbalu, košarci i atletici.
Ovaj projekat ima višestruki značaj za sve one koji su u njega uključeni- omogućava bolje upoznavanje mladih sa i bez posebnih potreba i poboljšava saradnju specijalnih i redovnih škola kroz sport.https://roditeljsrbija.com/category/posebne-potrebe/saveti-roditeljima/page/7/

https://roditeljsrbija.com/specijalna-olimpijada/

 

 

 

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top