Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Sportska gimnazija – Stari grad – Beograd

Sportska gimnazija – Stari grad – Beograd

srednja-skola

Sportska gimnazija – Stari grad – Beograd

Beograd, Sstari grad
Herceg Stjepana 7
011 2650 754
www.sportskagimnazija.edu.rs

Minimalan broj bodova za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2023/2024

GIMNAZIJA

BGSG GD 4R03S OPŠTI TIP 160 4 GOD

O školi

Sportska gimnazija je sa radom počela u septembru 2002. godine.  Školske 2002/2003. godinu nastava se odvijala u dva objekta, i to u zgradi bivše XI beogradske gimnazije i u zgradi u ulici Petra Čajkovskog 2a.  Te 2002. godine upisano je 6 odeljenja u prvi razred – 4 odeljenja društveno jezičkog smera i 2 odeljenja prirodno matematičkog smera. Već sledeće školske godine gimnazija prelazi na opšti tip gimnazije kakva je i danas.

Od 2009. do 2017.godine  Sportska gimnazija nalazila se  u zgradi u ulici Petra Čajkovskog 2 koju je delila  sa Vojnom gimnazijom.

Školske 2017/18. konačno dobijamo svoju stalnu adresu – Herceg Stjepana 7.

Danas imamo po 6 odeljenja u svakom od 4 razreda. Nastava se odvija u jednoj smeni.

Svakako najmlađa među posebnim, uskospecijalizovanim gimnazijama jeste i sportska koja je primarno namenjena đacima koji su talentovani u sportu, te koji bave sportom dugi niz godinama i to u profesionalnom smislu. Nastava u gimnazijama ovog tipa se odvija prema pravilima koja važe za opšti tip gimnazije.

Najobuhvatniji način obrazovanja za sve svršene učenike osnovnih škola sasvim sigurno je gimnazija. Međutim, ovaj vid opšteg obrazovanja je primarno namenjen svim onim učenicima koji žele da nastave svoje školovanje na nekoj od visokoškolskih ustanova, bilo da su u pitanju više škole ili fakulteti.

Sam termin gimnazija, koji potiče iz starogrčkog jezika se koristi za označavanje obrazovanja mladih ljudi i u intelektualnom i u fizičkom smislu.

U našoj zemlji je nekada isključivo postojala takozvana klasična gimnazija, koja je bila primarno usmerena na izučavanje starogrčkog i latinskog jezika, uz brojne opšte predmete. Kasnije je iz redovnog gimnazijskog programa isključeno izučavanje starogrčkog jezika, dok se latinski jezik u tada, realnim gimnazijama izučavao sve četiri godine, a danas se mahom uči godinu ili dve, u zavisnosti od vrste gimnazije. Takođe, nekada je postojala i podela na ženske i muške gimnazije, a kasnije je uvedena podela na smerove, pa se danas javljaju gimnazija društveno – jezičkog i prirodno – matematičko smera, a postoji i gimnazija opšteg smera, odnosno opšta gimnazija.

Sportska gimnazija – Stari grad – Beograd

Kako izgleda nastava u gimnazijama u Srbiji

Školovanje u ovakvom vidu obrazovih institucija je namenjeno učenicima koji su uzrasta 14 ili 15 godina, odnosno svim onim đacima koji uspešno završe osnovnu školu, uz izuzetak matematičke gimnazije koju odnedavno mogu upisati i đaci sedmog razreda osnovne škole.

U zavisnosti od izbora tipa gimnazije, zavisiće i predmeti koje đaci imaju, odnosno njihov obim. U većini slučajeva, prva godina gimnazije je usmerena na opšte obrazovanje, dok se kasnije učenicima dodaje niz uskospecijalizovanih predmeta.

Ukupan fond časova je najčešće 30 časova nedeljno, a pod tim se misli 5 puta nedeljno po 6 časova u trajanju od po 45 minuta. Opšti predmeti koji se izučavaju u gimnazijama su: srpski jezik i književnost, strani jezik – prvi i drugi (engleski, nemački, francuski, španski, ruski, a u pojedinim gimnazijama se izučava i italijanski i grčki, ali još uvek vrlo retko), zatim latinski jezik. Tu su, naravno i: matematika, fizika, hemija, geografija, biologija, istorija, ali i: računarstvo i informatika, psihologija, sociologija, kao i ustav i prava građana, te muzička i likovna kultura i, naravno fizičko vaspitanje.

Ukoliko je u pitanju, recimo društveno – jezički smer, onda su u redovnom programu u manjem procentu zastupljene prirodne nauke, i obratno: na prirodno – matematičkom smeru su u većem procentu prisutne prirodne nauke, dok se manje izučavaju društvene nauke.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top