Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Učenički domovi » Srednjoškolski dom Novi Sad

Srednjoškolski dom Novi Sad

Srednjoškolski dom Novi Sad

21000 Novi Sad
Nikolajevska 1
021 423 664, 021 523 636
www.srednjoskolskidom.edu.rs

 

Konkurs za prijem učenika u dom
Dom učenika srednjih škola je vaspitno obrazovna ustanova u kojoj se obezbeđuju smeštaj, ishrana i uslovi za učenje i realizaciju obrazovnih i vaspitnih aktivnosti i sadržaja, zabavni i sportski život za učenice koje pohađaju školu van njihovog mesta boravka.

Srednjoškolski dom je smešten u strogom gradskom jezgru Novog Sada, u ulici Nikolajevskoj br.1, u neposrednoj blizini Trifkovićevog trga, Nikolajevske i Uspenske crkve, Akademije umetnosti, srednje muzičke škole i gimnazije “Svetozar Marković”, Srpskog narodnog pozorišta…

Površina objekta: 3300 m2 – 16,5 m2 po učeniku

Struktura objekta
– 41 soba za smeštaj učenica
– trpezarija sa 120 mesta
– biblioteka sa preko 2000 knjiga
– teretane
– računarski kabinet
– učionice

Smeštajni kapacitet: 200 mesta (samo za učenice).
Srednjoškolski dom je dom učenika srednjih škola sa najdužom tradicijom na teritoriji bivše Jugoslavije. Možemo ga nazvati začetnikom brige o srednjoškolcima.

Učitelj Gavra Putnik 1888. godine pokreće inicijativu da se učitelji sa područja Karlovačke mitropolije udruže i osnuju Konvikt radi školovanja svoje i druge dece u kome bi učenici imali besplatan stan, hranu i nadzor. Izabran je Novi Sad, koji je u to vreme bio ekonomski, kulturni i školski srpski centar, a u izradi pravilnika učestvovao je i pesnik Jovan Jovanović Zmaj. Srpski učiteljski konvikt, kako se tada zvao, počeo je sa radom 1895. godine sa 24 pitomca i 18 pitomica. Od tada je menjao ime nekoliko puta (Internat srednjih tehničkih škola od 1948. godine), ali nikad namenu. Od 1968. godine postaje ženski Srednjoškolski dom koji prima samo učenice srednjih škola, a od 1976. godine nosi naziv Srednjoškolski dom do danas.

Izgradnja doma realizovana je sredstvima darodavaca i dobrotvora iz reda sveštenstva ( mitropolit sremsko-karlovački i patrijarh Georgije Branković), privrednika (veleposednik Lazar Dunđerski) ali i učitelja (učitelji Aleksandar i Milan Konjović), samog prvog upravnika doma (Arkadije Varađanin), kao i organizovanjem dobrotvornih priredbi i balova.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top