Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Učenički domovi » Dom učenika srednjih škola Brankovo Kolo – Novi Sad

Dom učenika srednjih škola Brankovo Kolo – Novi Sad

Dom učenika srednjih škola Brankovo Kolo – Novi Sad

21000 Novi Sad
Episkopa Visariona 3
021 528 263
www.dombrankovokolo.rs

Konkurs za prijem učenika u dom

Godine 1938. osveštana je, prema novinskoj vesti iz tog doba, zgrada internata za mušku omladinu u Novome Sadu. Građen prema tadašnjim standardima, očekivanjima i propisima o konviktima (convictus – druženje, drugovanje), objekat je sa istom namenom sačuvan do danas, uz mnogobrojne adaptacije u skladu sa napredovanjem tehnologije rada.

Davnašnje peći na drva i ugalj zamenjene su daljinskim centralnim grejanjem, a kupanje subotom po zadatom rasporedu zamenjeno je stalno dostupnom toplom vodom. Sobe i učionice za po 35-40 učenika adaptirane su u sobe sa dva, tri ili četiri kreveta, šporeti na drva zamenjeni su električnim i konačno konvektomatima za pripremanje jela na pari, bez ulja i masti.

Godine 1954. ustanova je preimenovana u „Dom za omladinu“ rešenjem Narodnog odbora grada Novog Sada. Ukidanjem nekoliko ustanova ovog tipa i pripajanjem objekta izgrađenog 1964. (Internata „Đura Jakšić“) u jednu ustanovu, godine 1974. upisan je u registar Okružnog privrednog suda Dom učenika „Brankovo kolo“.

Smeštajni i prateći kapacitet Doma učenika srednijh škola “Brankovo kolo” čine dva povezana objekta ukupne površine 4500 m2, odnosno 10.4 m2 po učeniku.
Ukupan kapacitet Doma je 428 učenika.
Devojčice 194 mesta.
Dečaci 234 mesta.

Kupatila su etažna i na svakom spratu su po dva. Sva su kompletno renovirana.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top