Naslovna » Zdravlje » Zdravlje dece » Šta je grip – Influenca

Šta je grip – Influenca

grip-dete

Šta je grip – Influenca

Virusima izuzetno prijaju niže temperature. Usled rashlađivanja sluzokože dolazi do sužavanja krvnih sudova pa tako ona ostaje bez dovoljno leukocita, koji su nosioci odbrambenog sistema organizma.

Postoji tri različita imunobiološki nezavisna tipa gripa:
Virus A, virus B, virus C. izmedju njih ne postoji unakrsni imunitet .

Grip se prenosi kapljičnom infekcijom tzv. Fligeovim kapljicama (udisanjem) i vrlo brzo može da inficira ogroman broj ljudi. Prljave ruke mogu biti veći izvor zaraze, jer većina virusa može da živi duže od 24 sata na različitim površinama. Kao prevencija savetuje se češće pranje ruku i menjanje papirnih maramica.

Postoje dve faze bolesti:
– virusna, koja dominira u početku bolesti,
– bakterijska kasnije se javlja
Postoje razlike između bakterijske i virusne infekcije. Prve prepoznajemo po visokoj temperaturi i zapaljenom grlu. Virusi deluju tako što ubijaju ćelije u koje se nasele, vezuju se za gornji respiratorni trakt i za posledicu imaju promuklost, kašalji i blago povišenu temperaturu.

Bolest počinje naglo, visokom temperaturom, malaksalošću, drhtavicom, bolovi u mišićima, kašalj, kijavica. Krajnici su uvećani. Nos i usna – sluzokoža crvene. U početku bolesti često se viđa i krvarenje iz nosa.

Postoje različiti tipovi gripa…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top