Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Šta je HIV – AIDS

Šta je HIV – AIDS

Da li znate šta je HIV – AIDS?

sta-je-hiv-aids

Sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS) je uznapredovali stadijum infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV-om), koji napada obrambene snage organizma, s posledičnim razvojem specifičnih zaraznih i malignih bolesti.

Prema proceni SZO-a u svetu je oko 40.000.000 ljudi zaraženih HIV-om. S obzirom da je HIV infekcija, odnosno AIDS, zarazna bolest, možemo se zaštiti preventivnim ponašanjem.

Šta je HIV – AIDS

HIV je virus koji uzrokuje AIDS. HIV je virus humane imunodeficijencije, naziv je nastao od skraćenice engleskog naziva “Human Immunodeficiency Virus“.

H – Human znači ljudski: jer uzrokuje bolest nakon ulaska u ljudski organizam;

I – Immuno – deficiency znači imunodeficijencija: jer virus uzrokuje deficijenciju imunog sistema, tj. slabost i nesposobnost obrambenog sistema organizma koji se bori protiv različitih bolesti;

V – Virus: uzročnik bolesti je virus, mikroorganizam čija je glavna karakteristika da se ne može samostalano razmnožavati, tj. za razmnožavanje iskorišćava materijal i energiju ćelije koju napada.

HIV pripada porodici Retrovirusa, koji nakon ulaska u ljudski organizam napada specifičnu vrstu belih krvnih ćelija, T-limfocite, u njima se množi, uništava ih i postupno dovodi do slabljenja imuniteta. Prema specifičnim molekulima koje se nalaze na površini tih ćelija, one se nazivaju još i CD4 ćelije.

Kako virus HIV-a oštećuje organizam?

Kada putem oštećene kože, kroz sluznice ili direktnim unošenjem (npr. ubod na iglu zagađenu zaraznim materijalom) HIV uđe u telo, on ulazi u specifičnu ćeliju imunološkog sistema, T-limfocit i tu inficiranu ćeliju pretvori u minijaturnu fabriku koja stvara veliki broj kopija virusa. Kada unutar T-limfocita nastane veliki broj novih virusa, on prsne, oslobađa mnoštvo virusa u krvotok i propada. Virusi ulaze u nove T-limfocite i proces se ponavlja. Na taj način HIV postepeno uništava sve veći broj T-limfocita, što dovodi do slabljenja imuniteta i rezultuje pojavom oportunističkih infekcija i određenih malignih bolesti. Iako HIV primarno napada specifične ćelije imunološkog sistema, T-limfocite, on može direktno oštetiti i neke druge ćelije u telu (nervne ćelije, ćelije sluznice digestivnog sistema, itd.).

Dve do četiri nedelje nakon ulaska HIV-a u organizam, nastaje akutna HIV infekcija koja se može manifestovati nespecifičnim simptomima sličnim gripu ili mononukleozi i koji spontano prolaze. Akutna HIV infekcija tada prelazi u fazu asimptomatske HIV infekcije (HIV infekcija bez simptoma bolesti). Može proći deset i više godina, a da HIV inficirane osobe nemaju simptome bolesti, da izgledaju i osećaju se zdravo. Međutim za sve to vreme, imuni sistem postepeno slabi, i bolest na kraju progredira u AIDS (uznapredovali stadijum HIV infekcije). Progresija u AIDS nije kod svih HIV inficiranih osoba jednaka, kod nekih je period od akutne HIV infekcije do AIDS-a kraći, a kod nekih duži.

VAŽNO JE ZAPAMTITI DA SE VIRUS HIV-a MOŽE PRENETI SA ZARAŽENE OSOBE NA NEZARAŽENU U BILO KOJOJ FAZI HIV INFEKCIJE.

Šta je HIV – AIDS

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top