Naslovna » Deca » Deca » Detetu je potrebna pažnja

Detetu je potrebna pažnja

igra_na_poduSvako dete kojem nedostaje prava pažnja od strane roditelja pokazaće to na sebi svojstven način. Na roditeljima je da te znakove na vreme uoče i da na njih odreaguju na adekvatan način – pažnjom a ne kaznom.

Detetu je potrebna pažnja

Kako deca obično iskazuju da im nedostaje vreme jedan-na-jedan sa roditeljem?
1. Dete je često neposlušno. To možda ukazuje da se oseća ignorisanim. Vreme na podu će mu pokazati da ne treba da se ponaša neposlušno ili agresivno da bi bilo vidljivo u porodici. Dok ste sa detetom, shvatiće da vam je stalo do njega, a možda i otkrijete pravi uzrok takvog ponašanja.
2. Dete je često plačljivo ili je jako “lepljivo” za roditelje. To može ukazivati na njegovu nesigurnost. Svakodnevno, pola sata nepodeljene pažnje uveriće dete da je voljeno i sigurno u okrilju svoje porodice i pomoći će mu da povrati samopouzdanje.
3. Dete često udara, vrišti i pokazuje druge znakove besa. Kroz igre pretvaranja ili razgovor, ono će naučiti da postoje i adekvatniji načini izražavanja ljutnje.
4. Dete se teže snalazi u novim situacijama (kada pođe u vrtić, školu, prelazak iz roditeljske u svoju sobu i sl).
Proces odrastanja je ponekad zaista težak jer pred dete postavlja teške zadatke. Takvi izazovi mogu mu podstaći sumnju u vlastite sposobnosti.
Pomoć roditelja jedan-na-jedan pomoći će detetu da se opusti i stekne potrebno samopouzdanje.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top