Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Upis bez novčane nadoknade

Upis bez novčane nadoknade

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uoči upisa učenika u škole, saopštava da osnovne i srednje škole ne smeju uzimati novac od roditelja prilikom upisa učenika, niti uslovljavati upis učenika bilo kakvom materijalnom nadoknadom.

Posebno treba istaći da Savet roditelja učenika prvog razreda još nije konstituisan. Stoga, odluka o uplati novca za učenike prvog razreda u vidu dobrovoljnog „đačkog dinara“ može biti doneta tek u septembru mesecu, po konstituisanju Saveta roditelja prvog razreda svake škole.

upis-bez-novcane-nadoknade

Upis bez novčane nadoknade

Takođe, podsećamo da škole ne mogu uslovljavati izdavanje svedočanstava ili drugih dokumenata ostalim učenicima , uplatom sredstava po osnovu „đačkog dinara“.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, međutim, ne sprečava da roditelji učenika doniraju školi određena sredstva radi obezbeđivanja višeg standarda obrazovanja i vaspitanja u oblasti rada škole, ali takve donacije ne smeju da budu iznuđene. Naime, Savet roditelja svake škole ima pravo da donese odluku o uplati određenih sredstava na račun škole, ali ova odluka ne može biti obavezujuća za roditelje, već se mora jasno istaći da je na dobrovoljnoj osnovi.

Roditelji učenika koji imaju problema sa školama prilikom upisa ili prilikom izdavanja javnih isprava mogu se obratiti nadležnom prosvetnom inspektoru u svojoj opštini.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top