Naslovna » Turizam » Planine - skijanje » Uticaj nadmorske visine na zdravlje

Uticaj nadmorske visine na zdravlje

nadmorska-visinaUticaj nadmorske visine na zdravlje prvenstveno se odražava na sadržaj kiseonika u vazduhu.
Sa povećanjem nadmorske visine dolazi do smanjenja barometarskog pritiska i procenta kiseonika, usled čega je organizam primoran da uzima više vazduha. Smanjenje količine kiseonika u organizmu ili hipoksija stimuliše proizvodnju eritrocita do čak 30%, pri čemu se povećava i njihova zapremina. U eritrocitima je količina hemoglobina normalna dok je koncentracija smanjena jer su eritrociti veći, a to omogućava veće iskorišćenje kiseonika. Povećanje broja eritrocita i ukupne količine hemoglobina normalne su pojave pri aklimatizaciji i boravku ljudi na planinama.

Međutim, veća nadmorska visina deluje i negativno. Zbog pojačanog zračenja česte su pojave opekotina, javljaju se «snežno slepilo», prehlade…
Reljef sa više udubljenja i ispupčenja više prija ljudskom oku i psihi od jednoličnog ravničarskog. Nizijski predeli pokreću osećaj bezvoljnosti, a slično deluje i izrazito razuđen reljef, sa mnoštvom planinskih vrhova i kosa sa velikim nagibom terena. Blago zatalasani tereni i oblasti niskih i srednje visokih planina smatraju se najpovoljnijim za psihičko zdravlje ljudi.

Nagib terena uslovljava pokretljivost. Tereni karakteristični po većim nagibima teraju ljude koji žive na njima ili su na odmoru da se više kreću, čime je njihovo zdravlje bolje nego kod onih koji žive u ravnici.

Nema boljeg leka za rasterećenje od svakodnevnog stresa od šetnje prirodom i boravka na svežem vazduhu. Osim toga, to je najbolji način da se spreči nakupljanje suvišnih kilograma.


Kod dece s poremećajem pažnje stanje se znatno popravlja kada borave u prirodi.
Stanje hiperaktivne dece vidno se poboljšava dok su u prirodi, a isto važi i za osobe koje se oporavljaju od neke operacije.

Osim što smanjuje uticaj stresa, boravak u prirodi podstiče i na fizičke aktivnosti što zajedno daje dobitnu kombinaciju za zdravlje svakog pojedinca.
Nekim je ljudima lakše da redovno vežbaju u prirodi nego u sportskim salama.
Zato je od obilaska obližnjeg šoping centra boravak u prirodi bolji i zdraviji način da se provede vikend.

Prema tome, dragi roditelji, vodite svoju decu što više u prirodu.
Deca će se istrčati i naigrati, vi ćete se rasteretiti
i spremniji dočekati obaveze koje vas sigurno očekuju kod kuće i na poslu.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top