Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Porodica » Porodični informator » Utvrđivanje očinstva i srodstva

Utvrđivanje očinstva i srodstva

utvrdjivanje-ocinstva-i-srodstva

Statistika u Srbiji govori da od 450 muškaraca koji se godišnje opredele da urade DNK test očinstva, 150 njih zaista nisu očevi “svog” deteta.

Očinstvo
DNK analiza je jedini pouzdan i vrlo precizan test za utvrđivanje očinstva i srodstva, odnosno bližeg i daljeg srodstva.
Genetički materijal se nasleđuje od bioloških roditelja.

Utvrđivanje očinstva i srodstva u DNK centru se bazira na poređenju DNK profila osoba koje se testiraju. Test podrazumeva i odgovarajuće biostatističke proračune.

Kod utvrđivanja očinstva DNK profil deteta se poredi sa DNK profilom potencijalnog oca. Preciznost ovog testa se povećava ukoliko se uradi i DNK profil majke.

Za utvrđivanje očinstva dovoljan je bris, vlas kose, dečja cucla, koja se poredi sa DNK materijalom oca, a rezultati su uglavnom gotovi za 7-8 sati, ali se uglavnom javljaju sutradan ali ukoliko je u pitanju slučaj sudskog veštačenja šalje se preko suda.

DNK analiza je jedini pouzdan test za utvrđivanje očinstva, odnosno bližeg i daljeg srodstva.

Srodstvo
Pored očinstva DNK analizom se može utvrditi bliže i dalje srodstvo (braća, sestre, babe, dede, tetke, stričevi).
Moguće je utvrditi i dalje srodstvo po muškoj ili ženskoj liniji.

Uzorci
Uzorak koji se najčešće koristi za analizu DNK je bris bukalne sluznice (bris unutrašnje strane obraza). Može se koristiti i drugi biološki materijal: dlake, krv, opušak…

Kako funkcioniše test očinstva?
Dete nasleđuje jednu polovinu genetičkog materijala od majke, a drugu polovinu od oca. Test očinstva koji se radi u DNK centru se zasniva na utvrđivanju DNK profila deteta i oca i/ili majke, i njihovom poređenju. DNK profil deteta sadrži polovinu elemenata od majke i polovinu od oca. Nepohodan uslov za potvrđivanje očinstva jeste da dete i otac dele (imaju istu) polovinu DNK profila.

Da li postoje drugi testovi za utvrđivanje očinstva?…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top