Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Vaške napadaju! Evo kako da ih se konačno rešite!

Vaške napadaju! Evo kako da ih se konačno rešite!

Čak i u 21. veku vašljivost kod dece smatra se bolešću i sramotom za celu porodicu. Takva razmišljanja koštala su života petogodišnju devojčicu iz Rožaja, koja je preminula na Institutu za dečje bolesti Kliničkog centra Crne Gore od posledica trovanja pesticidom “etiolom”. Ovaj insekticid roditelji su joj utrljali u kosu u nadi da će tako istrebiti vaške. Iako mnoge mame i tate misle da su vaške jako retke u 21. veku, to baš i nije tako, pa vam zato otkrivamo najveće zablude o ovim dosadnim napastima.

Prema rečima dr Gorana Vukomanovića, pedijatra, tačno je da se vašljivost češće javlja među decom iz takozvanih nižih socijalnih slojeva, ali one svakako nisu samo “privilegija” siromašnih sredina. Vaške se javljaju i u privatnim vrtićima, i u internacionalnim školama,  koje imaju visoke higijenske standarde.

– Nekada je za vaške važilo da su znak loše higijene, a sada imamo situaciju da se roditelji sve više žale da vaške idu na čistu kosu. Ima dece koja ih stalno dobijaju i vrte se u krug, dok neka druga deca koja su u kontaktu sa vašljivim drugarima, ne mogu da ih dobiju. U suštini mere predostrožnosti potrebne su svuda jer ne znamo ko ih i od koga može dobiti – upozorava dr Vukomanović.

ZABLUDA: Vaške su bezazlene, male bubice koje lako ulaze u kosu, ali i brzo odlaze.

Ovo nažalost nije tačno jer su vaške pravi paraziti, koji spadaju u grupu malih insekata krvopija.  Kreću se otprilike desetak centimetara u minutu, a kada su gladne i brže. Ukoliko se uvale u kosu, praktično ih je nemoguće isterati bez odgovarajućeg tretmana. Baš zato i nisu bezazlene bubice.

– Žive vaške mogu da opstanu van kose i temena glave sa koga se hrane čak i do 72 sata, a neke studije kažu i duže, pa se zato lako prenose u kolektivima i igraonicama. Jedna ženka položi dnevno od 100 do čak 500 jaja – gnjida.One se lepe za dlaku, pa se veoma teško skidaju. Iz gnjide se za šest do osam dana izleže larva, koja za dve nedelje postane odrasla jedinka – objašnjava dr Vukomanović.

ZABLUDA: Vaške se retko prenose sa dece na roditelje.

Ni ovo nije tačno jer se vaške prenose kontaktom i one ne prave razliku između dečje i kose mama i tata. Vrtići, škole, igraonice, a ponekad i bolnice su mesta odakle najčešće stižu vaške. Kada dete donese vaške u porodicu, svi treba dobro da se pregledaju, a oni koji su u kontaktu sa detetom treba da operu kosu šamponom protiv vaški. Do istrebljenja ovih parazita  neophodno je da se svi ukućani kontrolišu jer se neretko dešava da i jedna zaostala gnjida celu porodicu ponovo uvuče u novu seriju neprijatnosti i svraba.

Ko se nije susreo sa ovim napastima ne zna koliko je to neprijatan posao ukloniti sve gnjide iz kose.

Mi Vam savetujemo da se obratite stručnjacima koji će brzo, diskretno i bezbolno učiniti u salonu umesto Vas!

Salon za uklanjanje vaški- Head Clean

 

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top