Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Železnička tehnička škola – Palilula – Beograd

Železnička tehnička škola – Palilula – Beograd

srednja-skola

Železnička tehnička škola – Palilula – Beograd

Beograd, Palilula
Zdravka Čelara 14
011 2762 876, 011 2762 876
www.ztskola.edu.rs

Broj bodova potrebnih za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2022/2023

ELEKTROTEHNIKA

BGPA SD 4E11S Tehničar telekomunikacionih tehnologija 60 4 god  

SAOBRAĆAJ

BGPA SD 4I27S Tehničar bezbednosti železničkog saobraćaja 30/25+5 dual 4 god  
BGPA SD 4I03S Tehničar vuče 60 4 god  
BGPA SD 4I29S Tehničar upravljanja železničkim saobraćajem 30 4 god  
BGPA SD 4I28S Transportni tehničar u železničkom saobraćaju 30/25+5 dual 4 god  

O školi

Od pojave železnice i izgradnje prve pruge, u Srbiji se velika pažnja posvećivala obrazovanju železničkih radnika i službenika. Pored toga što je prva pruga u Srbiji (Beograd – Niš) puštena u rad 1884. godine, obrazovanje i obuka kadrova za rad na železnici počela je već 1881. godine. Tada je osnovana Knjaževska srpska železnička i trgovačka škola. Đaci ove prve železničke škole su nastavu slušali u Beogradu, a praktičnu obuku su imali na železnicama Češke, Austrije, Belgije, Francuske i Italije. Zanimljivo je da su ovi đaci završni ispit polagali na stranim jezicima, u zavisnosti od zemlje gde su obavljali praktičnu nastavu. To je bila prva i jedina generacija železničara školovanih u zemlji, sve do 1922. godine kada se otvara Državna saobraćajna železnička škola u Beogradu. Zgrada škole se nalazila na mestu današnje Mostarske petlje. Svršeni učenici ove škole su na praksu upućivani u Austro-Ugarsku, Belgiju i Italiju.

Godine 1953. u Zemunu se otvara Železnička saobraćajna škola, koja se 1962. godine seli u Beograd na današnju lokaciju u ulici Zdravka Čelara 14. Škola je promenila nekoliko naziva da bi sredinom devedesetih godina dvadesetog veka dobila današnji naziv – Železnička tehnička škola.

Železnička tehnička škola nastavlja tradiciju obuke železničkih radnika dugu preko 130 godina. Sa modernizacijom evropskih, ali i srpskih železnica, nadamo se da će naša škola biti u prilici da obnovi, po malo zaboravljenu tradiciju, i da će svoje učenike maturskih odeljenja slati na praktičnu nastavu u najrazvijenije evropske železničke uprave.
Danas je Železnička tehnička škola moderna obrazovno-vaspitna ustanova koja učenicima obezbeđuje visok stepen znanja iz stručnih i opšteobrazovnih predmeta.

Kabineti su opremljeni savremenim nastavnim sredstvima: računarima, memo tablom, projektorima itd. U školi se nalaze i brojni uređaji i makete iz područja rada saobraćaja i elektrotehnike koji obezbeđuju primenu principa očiglednosti u nastavi. U toku je opremanje i uređenje školskog prostora, nabavka novih nastavnih sredstava i obnavljanje školskog inventara jer nameravamo da obezbedimo učenicima što prijatnije uslove za rad.

Učenici koji konkurišu za upis u železničku tehničku školu u Beogradu, ili obrazovne profile u vezi sa železničkim saobraćajem, obavljaju zdravstveni pregled u zavodima za zdravstvenu zaštitu radnika Železnica Srbije.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top