Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Zemunska gimnazija – Zemun – Beograd

Zemunska gimnazija – Zemun – Beograd

srednja-skola

Zemunska gimnazija – Zemun – Beograd

Beograd, Zemun
Gradski park 1
011 2616 915, 011 3162 680
www.zemunskagimnazija.edu.rs

Minimalan broj bodova za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2023/2024

GIMNAZIJA

BGZM GA 4R01S DRUŠTVENO-JEZIČKI SMER 150 4 GOD
BGZM GA 4R04S PRIRODNO-MATEMATIČKI SMER 150 4 GOD
BGZM GA 4R31S UČENICI SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA ZA RAČUNARSTVO I INFORMATIKU 20 4 GOD
BGZM GA 4R23S UČENICI SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA ZA FIZIKU 20 4 GOD

O školi

Zemun, u blizini ušća Save u Dunav, na magistrali Soluna i Beča imao je posebno uređenje i privilegije, bio „ građanska oaza posred jedne vojničke zemllje“ i postao grad brojnih zanatlija i trgovaca. Do sredine XIX veka u Zemunu je bilo više osnovnih škola (jevrejske, grčke i srpske), ali nije bilo škole u „ lako pristupnoj okolini“ koja bi mladima davala praktično obrazovanje za kojim se osećala potreba, pa je u Vojnoj granici (pored postojećih u Rakovcu i Mitrovici) reskriptom Vojne komande od 23. septembra 1858. otvorena dvorazredna Realna škola u Zemunu (zvanično Niža realna škola), a dana 31. oktobra 1858, aktom br. 15 ravnateljstvo te škole izvestilo je gradski Magistrat da je prvi razred otvoren „ i da je 15. oktobra počela obuka, a da se u tom jednom rezredu nastava obavlja u 33 časa nedeljno i da je upisan 21 učenik“. (Miodrag Dabižić).

Škola je bila smeštena u zgradu podignutu 1786. godine, pored rimokatoličke crkve (mesto gde se danas nalazi odeljenje unutrašnjih poslova). Učenici su bili deca zanatlija, trgovaca i činovnika, a nastava i administracija su u ovom periodu vođene na nemačkom jeziku.

Generalna komanda Vojne granice u Temišvaru donela je odluku 26. juna 1868. da se otvori i treći razred, te tada počinje razvoj realne škole preko Male realke (1872-1881) do Velike realke (1881-1895). U ovom periodu škola je već bila smeštena u novo zdanje (podignuto za tu namenu 1879. godine) na obodu Kontumaca, odnosno Zemunskog parka. Ta zgrada (sa 29 manjih i većih prostorija – 7 učionica razredne nastave i 11 raznih kabineta) čini stari deo današnje školoske zgrade. Iz Velike realke škola je prerasla u Realnu (osmogodišnju) gimnaziju, a prvi ispit zrelosti posle osmog razreda gimnazije, održan je školske 1900-01. godine.

Zanimljiva su dva otpisa iz tog vremena: prvi br. 14070 od 9. septembra 1901. daje uputstvo o „ prisustvu ženskinja k poaganju ispita zrelosti“, a drugi br. 26080 od 26. oktobra 1908. donosi odredbu o upotrebi ćirilice od strane nastavnika.

Početkom XX veka zbog velikog priliva učenika u Ralnu gimnaziju i Trgovačku akademiju pristupio se dogradnji zgrade. Doziđivanje je započelo 31. maja 1913. (ali zbog izbijanja prvog svetskog rata je trajalo duže od planiranog). Novom zgradom , prisajedinjenom starom zdanju, zaokružen je današnji izgled (četvorna zgrada sa dvorištem-amfiteatrom u sredini).

U vreme oba svetska rata škola je prestajala sa radom, a zgradu su koristile vojske. Između Prvog i Drugog svetkog rata gimnazija je reformisana i dobila obeležja nacionalne državne škole. Od 1. aprila 1934. godine, pripajanjem Zemuna Beogradskoj opštini, Realna gimnazija staje u red beogradskih gimnazija.

Posle Drugog svetskog rata, od 1949. godine počela je reforma školstva, a Zemunska gimnazija od 1949-1958. godine bila je ogledna škola, a od 1958. obrazovanje se pretapa – osnovna škola prerasta u osmogodišnju, a srednje škole u četvorogodišnje obrazovanje. U Zemunskoj gimnaziji su otvorena dva smera: društveno-jezički i prirodno-matematički. Ovako organizovana nastava traje do danas (sem u godinama aplikacije reforme po Sistemu zajedničkih osnova. od 1977-90.) I danas se škola uključuje u sve promene u obrazovanju (Razvojno planiranje – prihvaćen projekat radne grupe i realizuje se od 2005-06. pod nazivom „ Rado na čas“ ).

Zemunska gimnazija, gotovo od osnivanja do danas, bila je obeležje grada, a od 1911. godine osnivanjem Đačke čitaonice izrasta u kulturni centar Zemuna. U čitaonici su učenici već 1912/13. školske godine držali predavanja o mladim pesnicima (Milan Rakić) za učenike i građanstvo Zemuna. Osnovan je prosvetni klub „ Branko Radičević“ koji će između dva svetska rata prerasti u Jugoslovenski srednjoškolski prosvetni klub „Branko Radičević“ i delovaće sve do Drugog svetskog rata (interesantno je da su se literarni sastanci u školi održavali nedeljom). U vreme osnivanja Škole otvorena je knjižnica(razdvojena učiteljska i učenička). Danas je to biblioteka sa čitaonicom (fond 27.000 knjiga). Zanimljivo je da su oko 8.000 knjiga poklonili učenici i profesori Zemunske gimnazije, a najbrojniji legat je Spomen biblioteka Jovane Aleksić.

Kao i na početku XX, tako je i na njegovom k raju, a i početkom XXI veka , čitaonica Zemunske gimnazije bila književni kulturni centar Zemuna, organizujući, u čast velikana pisane i kazane reči, Književno-retoričku tribinu „ dr. Miloš Đurić/Raško Dimitrijević “ na kojoj je gostovalo oko 100 eminentnih pisaca, profesora univerziteta, književnih kritičara.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top