Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Ishrana » Hranite se zdravo » Čajevi u trudnoći

Čajevi u trudnoći

Čajevi u trudnoći?

cajevi-u-trudnoci

Čajevi sa medom u trudnoći
Čaj nije i ne sme da bude zamena za voće i povrće, ali on predstavlja značajan izvor antioksidanasa, posebno zimi, kada je izbor voća i povrća smanjen. Ima čajeva koji su „sigurni“ u trudnoći, ali i onih koje treba izbegavati. Naime, postoji mogućnost da neki sastojci, ako se uzmu u velikoj količini, mogu da budu štetni za bebu, dok pojedini čajevi mogu da izazovu dijareju (proliv) i lupanje srca, ukoliko se pije veća količina.

Da li čajevi mogu da pojačaju imunitet?
Mnogi zastupnici alternativne medicine preporučuju korišćenje čajeva u trudnoći, radi održavanja optimalnog zdravlja. Novija istraživanja su dokazala da polifenoli u čaju imaju izrazito antioksidativno delovanje i da štite od mnogih bolesti. Način spremanja čaja ima uticaj na dejstvo ovog napitka. Preliven vrelom vodom i ostavljen tri minuta, ima stimulativno dejstvo, a ostavljen pet minuta – smirujuće dejstvo. Prokuvavanje čaja u vodi i ostavljanje u nepokrivenoj šolji izaziva gubitak vrednih sastojaka, pravog ukusa i mirisa.

Čajevi u trudnoći

Čajevi koji se preporučuju u trudnoći
Čajevi koji mogu bezbedno da se piju tokom trudnoće su: pitoma nana – olakšava jutarnju mučninu i nadimanje, limunov cvet – ima smirujući efekat, deluje protiv nesanice i uznemirenosti, šipak – odličan je izvor vitamina C, potpomaže delovanje imunog sistema. Da biste popravili ukus nekog od sigurnih čajeva, možete da dodate: med, voćni sok, limunov sok, cimet ili karanfilić.

Čajevi koji nisu bezbedni u trudnoći
Mnoge biljke, koje se inače koriste za spravljanje čajeva, mogu potencijalno da stimulišu matericu i izazovu kontrakcije, posebno ako se koriste u većoj količini. To su: čaj od anisa, paprene nane, hibiskusa, sladića, ruzmarina, hajdučke trave, kantariona, timijana (I trimestar trudnoće).

Živka Vlajković, dipl. nutricionista

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top