Naslovna » Deca » Školarci » Današnja deca i njihove obaveze – koliko im je aktivnosti zaista potrebno?

Današnja deca i njihove obaveze – koliko im je aktivnosti zaista potrebno?

kids

Sve je više izbora najrazličitijih vannastavnih i slobodnih aktivnosti kojima bi se deca mogla baviti. Od škola stranih jezika, preko sportova, pa sve do časova klavira, crtanja, glume – koliko je toga zaista potrebno, a šta je već previše?

Ponekad deluje da su današnja deca uzrasta već od šest godina “zaposlenija” od svojih roditelja. Njihov raspored je gust, a mnogobrojne obaveze im oduzimaju veliki deo dana. Jedno je kada dete zaista želi da bude aktivno u nekim oblastima pa se uključuje u vannastavne aktivnosti, a drugo je kada sve te slobodne aktivnosti postaju obaveze koje im u potpunosti ispunjavaju svaki dan.

Da li su današnja deca prezauzeta?

Odgovor na ovo pitanje gotovo da je očigledan – u većini slučajeva deca već od vrtića imaju sve manje slobodnog vremena koje će provesti kod kuće. Upravo zato se postavlja još jedno pitanje – ko je za to kriv? Da li su roditelji postali zahtevniji prema svojoj deci pa ih upisuju i uključuju u najrazličitije aktivnosti posle škole/vrtića ili su deca sama sebi nametnula taj tempo kako bi išli u korak sa svojim vršnjacima?

Naravno, interesovanja koja deca ispoljavaju trebalo bi podržati i vannastavne aktivnosti im mogu pomoći da se na pravilan način razvijaju – kako fizički, tako i psihički, učeći pritom ne samo više o tome što ih interesuje već i šta znači imati obaveze, koliko je važno posvetiti se nečemu i šta je potrebno da u tome budu uspešni. Organizovane aktivnosti za decu imaju veliki broj pozitivnih strana, to se ne može negirati, ali se mnogi stručnjaci slažu i u tome veći broj slobodnih aktivnosti ipak ne može imati toliko pozitivan uticaj na dete koliko često roditelji misle.

Iako različite aktivnosti mogu doprineti boljoj edukaciji deteta, lakšem savladavanju određenih veština i socijalizaciji dece u ranom periodu njihovog odrastanja, kada dođe do toga da su ove aktivnosti jedino što deca imaju – tada može doći do problema čije će se posladice manifestovati u njihovom kasnijem periodu života. Ne bi trebalo da se zaboravi koji je ipak najznačajniji faktor u pravilnom odrastanju dece – porodica i porodični odnosi. Pre nego što shvatite da vaše dete nema dovoljno vremena koje bi provodilo zajedno sa vama – preispitajte da li ono ima previše obaveza.

Rizik koji donosi prezauzetost dece

Veliki broj obaveza i slobodnih aktivnosti koje danas deca imaju mogu rezultirati samo pojačanom količinom stresa. U tim situacijama pod stresom su i roditelji koji se trude da usklade svoje obaveze sa dečijim jer je potrebno pripremiti ih za svaku aktivnost, odvesti ih na mesto gde se to dešava, obezbediti im sve što im je potrebno i slično. Stres u ovom slučaju nezaobilazi ni decu koja su u obavezi da stignu na vreme, da budu uključena, da uče nove stvari i savladaju nove veštine i da se svakog dana nose sa svim novim situacijama o kojima ne stižu ni da razmišljaju.

Bez obzira na interesovanja i kapacitet koji pokazuju za savladavanje novih stvari, deca su uvek samo deca. Njima je potrebno da uživaju u svom slobodnom vremenu, da se osećaju zaštićeno i slobodno. Upravo je zato važno da što više vremena provode u krugu porodice. Porodične aktivnosti su podjednako važne kao i obaveze koje oni imaju, a koje im pomažu u razvoju. Zato je formula srećnog i uspešnog deteta – balans između organizovanih i neorganizovanih aktivnosti, odnsono balans između vremena koje provode sa porodicom i van nje.

Zbog velikog broja obaveza članovi porodice mogu svakodnevni biti raštrkani po različitim delovima grada, dok je mesto na kom se najčešće viđaju automobil ili neki drugi prevoz gde se gubi mogućnost za povezivanje koje je svakoj porodici potrebno. Sve je manje vremena za zajedničke obroke jer svi imaju različit tempo života usklađen samo u odnosu na obaveze koje je potrebno ispuniti. Ovo je sve češća pojava u mnogim porodicama, zbog čega se deca osećaju sve udaljenijima od svojih roditelja, a roditelji pod sve većim stresom.

Osnovni principi planiranja vremena školskog deteta

Deca koja idu u školu/vrtić već su naučila da imaju neku obavezu, a u skladu sa njihovim dodatnim interesovanjem – spremni su i za druge aktivnosti u kojima učestvuju i njihovi drugari. Međutim, potrebno je pravilno isplanirati svaki dan i uskladiti sve što im je potrebno da zaista budu deca. U ovome ključnu ulogu igraju roditelji koji bi trebalo da primene ove principe kada usmeravaju svoje dete i planiraju njihove aktivnosti:

– Vreme za porodicu uvek stavite iznad vremena određenog za slobodne aktivnosti i druge obaveze;

– Mislite i na vreme koje vaše dete želi da provede sa svojim drugarima, a koje ne uključuje organizovane aktivnosti;

– Slobodno vreme deteta organizujte prema njegovim interesovanjima; vrlo je važno da ono ima vremena za aktivnosti koje ih zaista interesuju, pogotovo ako smatrate da bi trebalo da rade i druge stvari;

– Svakog dana odvojte vreme za barem jedan zajednički, porodični obrok;

Kako prepoznati da li dete ima previše obaveza?

Kada se dete navikne od najranijeg perioda života da ima različite obaveze pored vrtića/škole, vremenom se ono navikne na takav tempo, neznajući za drugačije i da uvek postoji izbor. Iako možda neće znati da vam kažu da im je previše obaveza, jer to možda ni oni sami ne znaju ili smatraju da jednostavno ne smeju odustati od toga – postoje različiti pokazatelji koji jasno odaju ove znake.

Dete koje je prezauzeto i koje više ne može da izdrži zadati tempo života najčešće će to pokazeti kroz sledeće obrasce ponašanja:

– bezvoljnost i depresivnost, konstantni umor i napetost;

– ako se dete sve češće žali na bol u stomaku ili glavobolju, a pritom je sve sa njihovim zdravljem u redu, to je pokazatelj samo da oni ne znaju kako drugačije da izostanu sa neke aktivnosti jer možda misle da im roditelji neće to dopustiti;

– sve teže prate nastavu u školi, zaostaju u izvršavanju školskih obaveza, sve slabiji uspeh;

Vrlo je važno da na vreme otrkijete kakve vam signale šalje dete, a najbolji način da im pomognete uvek je otvoren razgovor. Ništa od slobodnih aktivnosti neće imati efekta niti dobrobiti za njihov razvoj ukoliko oni nisu srećni, ako se ne osećaju dobro i ako ih to udaljava od porodice – zapamtite to!

Još sličnih tekstova pronađite OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top