Naslovna » Deca » Predškolci » POVRATNA INFORMACIJA – FEEDBACK

POVRATNA INFORMACIJA – FEEDBACK

POVRATNA INFORMACIJA – FEEDBACK

STUDENT

Mnogi pedagozi, psiholozi, terapeuti i nastavnici širom sveta imaju svoje načine kako deci daju povratnu informaciju za ono što su uradili. Kada dete postigne uspeh ili neuspeh, važno je o tome razgovarati i preduprediti moguće dečje negativne odluke u vezi sa ishodom koji je postiglo. Ove rane odluke, koje su često negativne jer su odraz nedovoljnog dečjeg iskustva i znanja, mogu uticati na kasnija ograničavajuća ponašanja kao odraslog. Svrha davanja povratne informacije je da dete dobije uvid u ono što radi ili je uradilo i naša želja da takvo ponašanje označimo kao poželjno ili nepoželjno. Najčešće su JA i TI poruke. Koriste se u različitim situacijama i u različitim životnim dobima deteta  i uvek se koriste za objašnjenje ponašanja deteta a ne njegove ličnosti. JA poruke najčešće predstavljaju fin način da detetu ukažete na to šta vam se ne dopada u njegovom ponašanju, dok su TI poruke češće usmerene na samu ličnost. Ipak, sasvim mala deca i tinejdžeri nisu u mogućnosti da razumeju JA poruke (kako ću se ja osećati ako ti radiš nešto što meni ne prija) pa tada nisu ni delotvorne. Danas saznajte kako i kada se upućuju JA poruke na najadekvatniji način.

JA poruke

Jednostavne poruke u kojima objašnjavate situaciju koju je dete napravilo i vaš emotivni odgovor.

  • Baš mi je bilo neprijatno kada sam čula da si nespreman došao na čas.
  • Smeta mi kada ostaviš haos u kupatilu.
  • Tako sam bila ponosna kad kada sam čula kako si svirao na koncertu.

Složenije JA poruke su one koje osim gore navedenog, uključuju i prikaz moguće posledice i preusmeravanje ponašanja:

  • Smeta mi kada ostaviš mokar pod u kupatilu, pa ja kada uđem, zgazim u vodu. Molim te da uvek obrišeš pod za sobom jer neko može da se oklizne.
  • Baš me naljuti kad me u sred telefonskog razgovora prekidaš i tražiš mi nešto.Nemoj da to više ne radiš jer možda imam važan razgovor a ti mi smetaš.
  • Jako brinem kada kasniš i zato mi se sledeći put javi ili ćeš imati kraći izlazak.

JA poruke su važne i moćne jer ne kritikuju, vređaju ili ignorišu ličnost već ukazuju na ponašanje koje drugima prija ili ne. Jasne su, precizne i kratke i dete ih lako pamti i kasnije primenjuje. JA poruke su često nedelotvorne kod male dece jer nisu u stanju da razumeju posledice svog ponašanja. Takođe, i kod tinejdžera takođe nisu previše uticajne jer su oni sebi najvažniji dok ih vaša osećanja često ne dotiču. JA poruke se mogu primenjivati kada si važan drugoj osobi. Ako joj je sve jedno, oni neće promeniti svoje ponašanje.

U sledećem tekstu pročitajte kada se i kako koriste takozvane TI poruke.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top