Mona-Promo Leto
Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Detetov prvi mobilni telefon?

Detetov prvi mobilni telefon?

Detetov prvi mobilni telefon

Na osnovu istraživanja sa stručnjacima koji se bave bezbednošću na internetu došlo se do nekih zaključaka koji se možda ne bi svideli proizvođačima mobilnih telefona ali, činjenice jesu da što se više čeka na taj trenutak to će biti bolje. Neki od stručnjaka kažu da je idealan uzrast 12 godina, dok neki kažu da je 14.

Sve u svemu svi se slažu da je kasnije bolje i sigurnije. Osnovni razlog tome je što su moblini telefoni (smartfoni) jedan od većih uzročnik poremećaja pažnje, nemanja koncentracije, odvlačenja od školskih obaveza, a pored toga deca su sve više izložena putem mobilnih telefona online maltretiranjima, pedofiliji, i sextingu.

Takođe postoje i neki biološki faktori koje treba imati u vidu. Deo mozga koji kontroliše naše impulse, prefrontalni kortex, svoj razvoj završava sredinom 20tih godina života. Drugim rečima roditelji ne treba da budu iznenadjeni ukoliko njihova mlađa deca sa smartfonima imaju manjak kontrole svog impulsivnog ponašanja.

Detetov prvi mobilni telefon

Za i Protiv

Mobilni telefoni bez sumnje donose određene benefite. Sa mobilnim telefonima deca dobijaju pristup moćnim alatima, aplikacijama, uključujući i edukativne alate za učenje , aplikacije za chat, komunikaciju sa prijateljima i pristup mnoštvu informacija na mreži. Ali su takođe i jedan korak bliži igrama koje odvlače pažnju, sexting  aplikacijama, kao i socijalnim mrežama gde postoji puno online uznemiravanja. Čak i starija deca nisu imuna jer postoji mnogo slučajeva u poselednje vreme gde su deca postala predmet ucena zbog razmena svojih golih slika sa nepoznatim osobama.

Ovakvi “Protiv” razlozi mogu da prevagnu u korist kasnijeg davanja mobilnog telefona, naravno postoje i drugi načini pristupa internetu (računari, tableti) i ovakvim vidovima uznemiravanja . Osnovna razlika je ta što sa mobilnim telefonima deca ga imaju svuda i često van domašaja i kontrole roditelja.

Učenje odgovornosti

Konačnu odluku roditelji će doneti sami kada je njihovom detetu potreban smartfon. A kada taj trenutak dođe možda je jedan od pravih načina prvo testirati dete. Jedan od popularnih načina jeste dati detetu tzv.  „glupi“ mobilni telefon , s kojim se može samo pozivati i slati SMS. Ovako se može proceniti da li je dete spremno da koristi odgovorno mobilni telefon.

Drugi način je ograničiti kontakte sa kojima dete može kontaktirati iz imenika telefona.

Takođe jedan od primera učenja odgovornosti je taj da roditelji sa decom pokušavaju da naprave neku vrstu ugovora o odgovornosti gde samim tim detetu daju na važnosti i dete samim tim stiče na neki način još jednu dodatnu crtu ozbiljnosti, postaju „veliki“ potpisivanjem svog prvog ugovora. To im se može svideti.

Postoje i ona jednostavna pravila koja možemo lakše uvesti a to su na primer: nema korišćenja telefona u toku ručka/večere, a ukoliko se pravilo prekrši telefon se oduzima. 

Detetov prvi mobilni telefon

Roditeljska kontrola

Današnji moderni smartfonovi imaju jako moćne alate/aplikacije koje mogu da pomognu roditeljima i deci da budu bezbedniji.

Za IPhone, Apple daje mogućnost da se deci ograniči pristup šta mogu pretraživati na internetu, kakve vrste sadržaja će biti zabranjene, kao i korišćenje interneta samo na WIFI mrežama. Opcija na IPhone telefonima „Parental Controls“ se nalazi u okviru menija Settings, u meniju Restrictions.

Android telefoni imaju manje ovakvih ugrađenih aplikacija ali uz pomoc „Google Playa“ roditelji mogu naći dosta aplikacija koje dozvoljavaju roditeljima da dodaju ograničenja na samim smartfonovima.

 

Neke od takvih aplikacija su : Qustodio https://www.qustodio.com/en/ Ekavach http://www.yourekavach.com/

Ovakve aplikacije dozvoljavaju roditeljima da prate s kim se dopisuju, isključe im određene aplikacije u određeno vreme, i da im čak isključe daljinski smartfon. Dok neko možda ima mišljenje da je ovo isuviše agresivan pristup neki od stručnjaka smatraju daje takođe i njihov zadatak kao roditelja jeste da ne načine od dece da liče na njih same.

Jedna od rečenica koju svaki od roditelja treba da uputi svom detetu je sledeća :

„ Moja uloga kao roditelja je da te pripremim za tvoj dan, takođe ću se potruditi da budeš bezbedan/na stoga ti se neke stvari i neće svideti koje ću ti reći, i to je sasvim OK, jer ja sam tvoj roditelj.“

Rano korišćenje mobilnih telefona

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top