Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Rano korišćenje mobilnih telefona

Rano korišćenje mobilnih telefona

Mobilni telefoni kao da predstavljaju jednu novu igračku u životu dece i mladih. Ako gledamo njihovo korišćenje najčešće se koriste za igrice, slušanje muzike, snimanje i razmenu i /ili pokazivanje interesantnih fotografija ili klipova sa interneta.

Rano-korišćenje-mobilnog

I deo vremena je sigurno ostavljen za komunikaciju sa roditeljima. Promenjeni uslovi života, radno vreme roditelja i strahovi za bezbednost dece su neki od odgovora roditelja zašto je deci potreban telefon i u školi.

Koje su dobre, a koje loše strane ovako ranog korišćenja mobilnih telefona?

Telefon je svakako sprava sa kojom deca normalno žive i koriste njegove mogućnosti.
Kao što talas određenih igračaka postanu deo “dečije kulture” bilo da su to Barbike, Bratz lutke, Yu-gi-oh karte… tako i telefon postaje neizostavan deo ponekad “takmičenja”, upoređivanja dece.

Danas se deci kupuju mobilni telefoni veoma rano. Što su deca nesigurnija, imaju lošiju sliku o sebi, češće će imati potrebu da se upoređuju sa drugima i povodom kvaliteta ili mogućnosti telefona. Ne treba dete da se “takmiči” sa vršnjacima u tome čiji telefon ima veće funkonalnosti, koji je model skuplji, itd.

Kako da iskoristimo telefon na pozitivan način?

Koristite mogućnosti telefona za učenje. Pored muzike mogu da se snime izvodi iz svojih lekcija, reči stranog jezika, napravi istorijska linija…, i može da se uči koristeći mogućnosti telefona na primer u prevozu dok se ide na primer na sportske aktivnosti…

Kultura ponašanja i komunikacije sa drugima bi trebalo da bude primenjena i u upotrebi telefona, pa je logično da vaspitavamo decu i u školi i u porodici da ne koriste izraze koji mogu da povrede druge. Važno je to da nedvosmisleno stavimo deci do znanja da pretnje preko telefona, zlopotreba, širenje glasina o drugima, razmena neprikladnih fotografija, snimaka predstavljaju ozbiljan prekršaj.

Gde postaviti granicu za rano korišćenje mobilnih telefona?

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top