Javor-Zimske carolije
Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Učenički domovi » Dom učenika srednjih škola Ivanjica

Dom učenika srednjih škola Ivanjica

Dom učenika srednjih škola Ivanjica

32250 Ivanjica
Milinka Kušića 112
032 660 350
www.domucenika.edu.rs

Konkurs za prijem učenika u dom

Dom učenika srednjih škola u Ivanjici je vaspitno-obrazovna ustanova koja se bavi smeštajem, ishranom i vaspitanjem učenika srednjih škola, koji stanuju u Domu zbog udaljenosti mesta njihovog stalnog prebivališta od škola koje pohađaju.

Gde se nalazimo?

Dom se nalazi u Ivanjici, u ulici “Milinka Kušića”, broj 112, na ulazu (ili izlazu) iz Ivanjice u pravcu Arilja. Obe srednje škole udaljene su oko 15 minuta hoda.

Sreski narodni odbor, 15. marta 1949. godine, donosi odluku o osnivanju Doma učenika u privredi. Dom je poneo ime Koste Rajovića. Za smeštaj učenika dodeljene su dve vojničke barake. Uslovi su bili veoma loši. Dom je život započeo u pozajmicama, jer je nedostajalo gotovo sve. U avgustu 1949 godine u Domu je bilo 44 učenika, među kojima i jedna učenica.
Godine 1951. vojska se vraća u svoje barake a “domci” se sele u barake šumskog gazdinstva “Golija”. A već 1952. godine sledi nova seoba u nove barake u kojima se nalazio i gimnazijski internat, osnovan 1951. godine.

U 1954. godini dolazi do integracije Doma učenika u privredi i Internata gimnazije u jedinstvenu ustanovu pod nazivom: Dom učenika u privredi i srednjoj školi.
Godine 1955. domu se na korišćenje dodeljuje zgrada u glavnoj ulici, od strane Narodnog odbora Sreza moravičkog. Ali uslovi smeštaja, života i rada u domu i dalje su veoma loši.

U prvih 20 godina postojanja doma, u njemu je boravilo između 40 i 75 učenika.

Krajem 1976. godine, dom se u potpunosti izdvaja iz Školskog centra i počinje ponovo samostalnu egzistenciju pod nazivom: Dom učenika srednjih škola „Braća Simić“. Narednih 15 godina vrše se povremene i delimične adaptacije objekata i prostorija i dolazi do postepenog poboljšanja uslova života i rada u domu. Maja meseca 1973. godine, dom gubi status pravnog lica, pošto se pripaja tadašnjem Školskom centru. U međuvremenu uslovi smeštaja, života i rada u domu nisu se mnogo poboljšali u odnosu na prve godine rada ali broj učenika koji stanuju u domu znatno je porastao. Sedamdesetih godina u domu je boravilo i do 130 “domaca”.
Početkom poslednje decenije prošlog veka broj učenika koji stanuju u domu se drastično smanjio, tako da je u proleće 1992. godine, u domu bilo svega 28. učenika.

U 1993. godini, dom dobija novo ime i od tada se zove Dom učenika srednjih škola Ivanjica.Od školske 1992/93. godine broj učenika u domu se postepeno povećava.

Poligon za male sportove asfaltiran je 1997. godine.

Od 1999. godine, dom počinje da koristi novu savremenu kuhinju sa trpezarijom, magacinskim prostorom i vešernicom.

Godine 2003. rešen je konačno i, do tada, konstantan problem zagrevanja domskih prostorija.

Dom je danas, uprkos raznim nedaćama, znatno promenio svoj izgled i postao funkcionalno i estetski prijatno mesto života i rada učenika srednjih škola.

Na početku školske 2014/15. godine u Domu stanuje 68 učenika, 37 dečaka i 31 devojčica.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top