Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Učenički domovi » Dom učenika srednjih škola – Surdulica

Dom učenika srednjih škola – Surdulica

Dom učenika srednjih škola – Surdulica

17530 Surdulica
Naselje Belo Polje bb
017 815 255
www.domsurdulica.org

 

Konkurs za prijem učenika u dom

Dom učenika srednjih škola Surdulica nalazi se u naselju Belo Polje. Odvaja se na desetom kilometru od magistralnog puta Vladičin Han – Surdulica i smešten je u neposrednoj blizini industrijske zone.

Sam Dom ima bogatu istoriju i nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu. Sagradili su ga Nemački okupatori krajem 1944. godine, čija je komanda i bila smeštena upravo u zgradi sadašnjeg Doma učenika srednjih škola Surdulica. Po završetku rata u objektima tzv. “Velika i Mala vila” bila je smeštena bolnica da bi kasnije prerastao u Dom za ratnu siročad “Pera Mačkatovac”, a kasnije u Dom za školsku omladinu.

Tokom dugog niza godina kroz Dom su prolazile generacije svršenih srednjoškolaca i to pre svega iz Poljoprivredno – Šumarske škole “Josif Pančić” u Surdulici koja se nalazi u neposrednoj blizini Doma kao i Tehničke škole “Nikola Tesla” u samom gradu. Kako je Dom često menjao svoju namenu tako je i sama unutrašnjost Doma menjala svoju unutrašnju strukturu.

Dom učenika srednjih škola Surdulica je vaspitno-obrazovna ustanova u kojoj se obezbeđuju smeštaj, ishrana, uslovi za učenje, završavanje školskih obaveza i vaspitni rad, kulturni, zabavni i sportski život učenika koji pohađaju srednje škole u Surdulici.

Dom učenika srednjih škola u Surdulici organizuje svoj rad u Surdulici u naselju Belo Polje u dva objekta (Mala vila i Velika vila – ženski i muški paviljon). Zgrade su ukupne površine 1150 m2 izgrađene krajem 1943. godine.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top