Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Jedinstvena uloga očeva u vaspitanju dece

Jedinstvena uloga očeva u vaspitanju dece

tata

Jedinstvena uloga očeva u vaspitanju dece

Kao što i majke brinu o tome na koji način utiču na svoje dete, tako i očevi imaju svoje viđenje uloge koju imaju u odgajanju dece. Biti roditelj znači biti uključen u proces odrastanja dece i pokušavati da na najbolji način utičete na vaspitanje deteta.

Biti “dobar otac” može se definisati na različite načine, ali jedno je sigurno – uloga očeva u odrastanju dece svakako je jedinstvena. Očevi se često susreću sa mnogim izazovima – ali to je sve deo roditeljstva.

Kako biti “dobar otac”?

Ravnopravno učestvovanje oba roditelja u vaspitanju dece jako je važno, a to znači da i majka i otac moraju da podjednako primenjuju zdrave principe roditeljstva:

– Angažovanost u roditeljstvu podrazumeva stalan kontakt sa detetom u različitim sferama njegovog života. Oba roditelja bi trebalo u tome da pronađu jedinstven način da to ostvare;

– Pristupačnost je još jedan od principa u vaspitanju dece, gde bi roditelji trebalo da budu dostupni svojoj deci, gde se ovo ne ogleda samo u fizičkoj prisustnosti i pristupačnosti, već i u emotivnoj kroz različite vrste oslonaca koje pružaju svojoj deci. Pristupačnost predstavlja najviši nivo poverenja koje bi trebalo da bude osnova odnosa između roditelja i deteta;

– Odgovornost može biti od ključnog značaja u vaspitanju dece, ali je podjednako važna kao i drugi principi. Ona se ogleda u preuzimanju uloge u nezi i brizi o deci, u svakom smislu;

Očevi na svoj način mogu sudelovati u životu svoje dece, a od njih zavisi kakva će im uloga biti. Naravno, ukoliko se zaista trude da u tome budu što bolji – ne postoji pogrešna ili tačna količina vremena koju će provesti sa svojom decom, kao i pogrešna ili tačna količina pažnje i brige prema njima. U ovom slučaju – bitniji je način na koji će to pokazati, kao i način na koji će ispuniti zajedničko vreme provedeno sa decom.

Značajna uloga oca u životu deteta

Aktivna uključenost očeva u životu dece može uticati na mentalno zdravlje i generalnu dobrobit svakog deteta. Očevi mogu postati osoba od poverenja ili jednostavno osoba sa kojom se deca osećaju najsigurnije i najbezbednije. Upravo očevi imaju priliku da svoje dete odgajaju na potpuno drugačiji način od ostalih članova porodice – gde naravno svako ima svoju ulogu. Nije retkost da su očevi ti koji deci omogućavaju posebna iskustva kroz način na koji se igraju sa njima, način na koji provode zajedničko vreme, ali i kako im se obraćaju i o čemu sa njima pričaju.

Dečaci koji u periodu odrastanja ostvare jaku povezanost sa svojim očevima često u kasnijem periodu života pokazuju više samokontole, dok devojčice koje su povezane sa svojim očevima pokazuju snažne osećaje samouverenosti i sposobnosti za pozitivan osećaj identiteta.

Odnos očeva sa decom gradi se od najranijeg perioda života deteta, a što se bolji odnos stvori u tom periodu, veća je verovatnoća da će tako ostati i kasnije u životu, gde je posebno osetljiv period adolescencije kod dece – kada oni pokušavaju da pronađu svoju ulogu u svetu, što neretko čine kroz odnos sa svojim roditeljima.

Uticaj očeva u vaspitanju dece može se ogledati i u odnosu deteta sa svojom braćom i/ili sestrama – što su očevi privrženiji i spremniji da pomognu detetu, to je ono sposobnije da izgradi dobar odnos sa svojom braćom i sestrama. Takođe, deca čiji su očevi više emocionalno uključeni u njihov život imaju bolje socijalne veštine, što znači da su sposobniji da izgrade pozitivne odnose i sa drugim ljudima kasnije u životu.

Slične teksove sa našeg sajta pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top