Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » Kako dijabetes utiče na trudnoću?

Kako dijabetes utiče na trudnoću?

kako-dijabetes-utice-na-trudnocu

Dijabetes je jedna od veoma čestih hroničnih bolesti, a predstavlja povišen nivo šećera u krvi usled poremećaja rada pankreasa zbog genetskih poremećaja ili neke vrste oštećenja. Šećerna bolest (dijabetes) je neizlečiv sistemski poremećaj metabolizma koji može uticati na rad mnogih organa (bubrezi, srce), dovesti do potpunog slepila, osteoporoze, a u najtežim slučajevima – i do smrtnog ishoda.

Postoje dve vrste dijabetesa – tip 1 i tip 2, a razlikuju se po nivou šećera u krvi. U slučaju tipa 1 dijabetesa pankreas uopše ne proizvodi insulin, koji je inače koristi glukozu za rast i stvaranje energije, dok se tip 2 dijabetesa prepoznaje po tome što pankreas proizvodi insulin, ali telo ne može da ga apsorbuje na pravi način.

Karakteristike dijabetesa tipa 1

Dijabetes tipa 1 češće se javlja kod dece nego kod odraslih, a predstavlja problem prodapadanja veta stanica u pankreasu zbog čega se insulin uopšte ne proizvodi. Propadanje beta stanica u pankreasu može trajati godinama, ali kada jednom u potpunosti prestane da se proizvodi insulin pojavljuju se i prvi pokazatelji ove bolesti – nagli gubitak telesne težine, česta i pojačana žeđ, često mokrenje, zatim i oslabljen ili zamagljen vid, povećan apetit. S obzirom da se ovaj tip dijabetesa javlja kod dece, koja često ne mogu na pravi način i precizno da opišu kako se osećaju, vrlo je važno pažljivo pratiti sve simptome razvoja bolesti kako bi se održavala pod kontrolom. U ovim slučajevima, pogotovo kod dece, potrebna je celodnevna nega, pa bi roditelji trebalo da budu upućeni u to kako i kada se daje insulin detetu, umesto da svakodnevno odlaze kod lekara. Lekaru bi trebalo obratiti se za pomoć ne samo zbog adekvatnog određivanja terapije, već i za savete vezane za ishranu i način života koji se preporučuje u slučajevima kada dete boluje od dijabetesa tipa 1.

Iako je uzimanje insulina jedini način da se bolest održava pod kontrolom, upravo insulin može dovesti do veoma niskog nivoa glukoze, zbog čega može doći i do hipoglikemije. Prvi i najočigledniji simptomi hipoglikemije, odnosno niskog nivoa šećera u krvi, jesu znojenje, podrhtavanje tela, ubrzan rad srca, a ukoliko glukoza dođe do kritično niskog nivoa – simptomi mogu biti mnogo teži, pa dolazi i do potpuno dezorijentisanosti, agresivnosti, pada u komu, a u najgorim slučajevima i do smrtnog ishoda. Hipoglikemija se može izbeći tako što se na vreme podiže nivo šećera u krvi – zaslađenim sokom, bombonom ili kašikom šećera. Ukoliko se i nakon 10-tak minuta ne popravi stanje – potrebno je dati inekciju glukagona, ali i dovoljno tečnosti detetu. Kako bi se ove situacije izbegle tokom noći, odnosno dok dete spava – potrebno je da dete jede neposredno pre spavanja, a da večera bude lagana.

Karakteristike dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2 uglavnom se javlja kod odraslih osoba i to najčešće starijih od 40 godina. U ovom slučaju reč je najverovatnije o genetskoj predispoziciji za oboljevanje od dijabetesa, što se može sprečiti ili ublažiti odgovornim i zdravim načinom života. Osobe koji imaju porodičnu istoriju ove bolesti trebalo da pripaze na prekomernu kilažu, ali i da se redovno bave fizičkim aktivnostima i urade sve što je u njihovoj moći da spreče ili “odlože” pojavu ove bolesti.

U slučajevima dijabetesa tipa 2 insulin se redovno stvara, samo što organizam nije u mogućnosti da ga apsorbuje, a samim tim se ne stvara ni potrebna energija. Dijabetes tipa 2 se u moderno doba sve češće pojavljuje i kod dece, što je ranije bio zaista redak slučaj. Razlog za ovo, kako objašnjavaju stručnjaci, verovatno leči u savremenom načinu života, nezdravom naččinu ishrane, sve češćim problemima sa gojaznošću kod mladih i slično. Međutim, tip 2 dijabetesa može se javiti i usled neke bolesti ili povrede, zbog čega dolazi do nepravilnog funkcionisanja pankreasa.

Kao i kod dijabetesa tipa 1, tako i u slučaju tipa 2 dolazi do mogućnosti pojave hipoglikemije koja se manifestuje na isti način, a takođe – može se sprečiti podizanjem nivoa šećera u krvi na vreme, primanjem insulina i slično.

Trudnoća i dijabetes >>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top