Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Nezaposleni » Kako da se pripremite za razgovor za posao?

Kako da se pripremite za razgovor za posao?

Kako da se pripremite za razgovor za posao?

bb

Nakon konkurisanja za posao svi kandidati željno iščekuju razgovor za posao. Ukoliko vaš CV zadovoljava kriterijume za radnu poziciju koja je raspisana konkursom možete očekivati upravo ovaj poziv – gde ćete imati priliku da se uživo predstavite i ako se dobro pokažete obezbedite sebi veće šanse za zaposlenje.

Razgovor za posao jeste prilika da se pred poslodavcem pokažete što bolje, jer vam dobar utisak koji ostavite može obezbediti posao – ako ne za to radno mesto, onda barem da vas kompanija ima u vidu za neko naredno slobodno radno mesto, što takođe može biti cilj razgovora. Upravo zato je potrebno da se što bolje pripremite i iskoristite priliku da se u pozitivnom smislu izdvojite od konkurencije.

Priprema za razgovor za posao

Za početak, trebalo bi da saznate što više detalja i informacija o kompaniji i poslodavcu – čime se bavi, kakav je kodeks ponašanja/oblačenja (ukoliko postoji), kolike su plate, da li postoji mogućnost napredovanja, šta podrazumeva radna pozicija za koju konkurišete i slično. Što više informacija imate o tome – imaćete i više tema za razgovor. Na ovaj način pokazaćete da ste zaista zainteresovani za radno mesto i da ste već spremni za početak.

Obucite se prema utisku koji želite da ostavite o sebi, a ukoliko postoje neki striktni kodeksi oblačenja – pokušajte da ih ispoštujete. Na ovaj način odaćete sliku o sebi kao nekome ko pripada već postojećem timu zaposlenih.

Ukoliko je potrebno – ažurirajte svoju radnu biografiju i proverite šta ste naveli u prijavi, jer ćete verovatno dobiti neko pitanje vezano za to. Možda bi bilo dobro da sa sobom ponesete i primerak svog CV-a, kao i neka propratna dokumenta koja niste imali priliku da pošaljete prilikom apliciranja za posao, a mislite da bi mogle da vam budu od koristi (diplome ili druga svedočanstva o vašem znanju, veštinama i slično).

Veoma je bitna i psihička priprema, kao i priprema onoga što želite da kažete ili pitate. Na dan intervjua odvojite dovoljno vremena da se pripremite i da krenete na vreme kako biste izbegli mogućnost kašnjenja zbog saobraćaja ili vremenskih uslova.

Početak razgovora

Budite na dogovorenom mestu nekoliko minuta ranije kako biste dali sebi priliku da se adaptirate na prostor, klimu ili da pronađete kancelariju u kojoj će se održati razgovor.

Na samom početku intervjua iskoristite priliku da se predstavite i upoznate sa poslodavcem ili nekom drugom osobom koja je zadužena da vodi razgovor sa kandidatima. U zavisnosti od situacije (što bi trebalo sami da procenite) rukujte se sa svim prisutnim osobama sa kojima se upoznajete i pokušajte da budete što prijatniji i pozitivniji (diskretan osmeh i gledanje u oči sagovornika uvek su dobrodošli u ovim prilikama).

Ukoliko vam niko nije ponudio da sednete – pitajte gde biste mogli da sednete i koje je mesto namenjeno za vas. Sedite uspravno, budite mirni i staloženi, ali i skoncentrisani na razgovor i svog sagovornika.

Tok razgovora

Nakon upoznavanja i raspoređivanja na svoja mesta, počinje deo zbog kojeg se sve ovo odvija – suština razgovora i intervjua za posao. Očekujte da će tu biti dosta pitanja na koja biste trebalo da odgovarate koncizno, ali ne previše kratko i “robotski” (bitno je da ne pričate previše “filozofski” i uopšteno).

Nemojte prekidati sagovornika kada vam nešto govori ili kada želi da vam postavi pitanje. Pokažite strpljenje i iskoristite to vreme za razmišljanje o tome o čemu biste mogli dalje da razgovarate. Budite aktivni sagovornik, reagujte na gestikulaciju, ali i ono što je izgovoreno.

Naravno, način na koji govorite je veoma bitan, a osim toga što bi trebalo da se držite teme pitanja ili razgovora uopšte, važno je i da se pravilno izražavate, bez ustaljenih žargonskih izraza ili klišea. Pokažite da ste elokventni i dovoljno obrazovani za radnu poziciju za koju ste se prijavili, kao i da ste adekvatan izbog kandidata za tu kompaniju.

Budite dosledni u nameri da se pokažete u najboljem svetlu, u čemu će vam pomoći pozitivan stav, osmeh i prijatno, kulturno i prirodno ponašanje.

Kraj razgovora

Kada razgovoru dođe kraj, ustanite i rukujte se sa svojim sagovornicima. Zahvalite se na pruženoj šansi da predstavite sebe i da se uopšte upoznate sa njima. Pokažite/recite koliko ste motivisani za rad u toj kompaniji i koliko biste bili ponosni da budete deo njihovog tima.

Budite slobodni i da pitate kada možete očekivati njihov konačni izbor kandidata za to radno mesto, kao i na koji način ćete biti obavešteni o rezultatu konkursa.

Još sličnih tekstova OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top