Naslovna » Deca » Nezaposleni » Najbolji odgovori na najčešća pitanja na razgovoru za posao

Najbolji odgovori na najčešća pitanja na razgovoru za posao

Najbolji odgovori na najčešća pitanja na razgovoru za posao

razgovor

U ciklusu traženja posla, jedan od najtežih, ali i najznačajnijih delova jeste upravo razgovor za posao. Kada nakon predate radne biografije dobijete poziv za intervju – veoma je važno da budete dobro pripremljeni za njega, jer možda baš od načina na koji ćete odgovarati na pitanja i kakav ćete utisak ostaviti zavisi i da li ćete dobiti posao ili ne.

Ako ste do sada imali više iskustva sa intervjuima za posao sigurno ste primetili da postoje neka pitanja koja uglavnom postavljaju svi. Naravno, ne postoji u potpunosti tačan ili netačan odgovor na njih, ali postoji način da ipak bolje odgovorite na neka od njih i na taj način ostavite malo bolji utisak na (potencijalnog) budućeg poslodavca.

Pitanja koja vam postavljaju na razgovoru za posao uglavnom su vezana za vaše dosadašnje iskustvo u radu, ali i na neke od karakteristika vaše ličnost. Cilj kompanije koja vas “propituje” jeste da vas bolje upozna kako bi od svih kandidata izabrala baš onog najboljeg za njih.

Ovo su najčešća pitanja koja se ponavaljaju, a tu su i najidealniji odgovori za njih!

“Gde sebe vidite za pet godina?”

Jedno od najčešće postavljanih pitanja za cilj ima da iz vas izvuče jednostavnu informaciju – da li ste vi “igrač” na duže staze ili ne? U ovom slučaju idealan odgovor bi bio, pogotovo ukoliko nemate realan petogodišnji plan, sledeće: “Vidim sebe na poziciji u firmi na kojoj bi mogao/mogla da napredujem zajedno sa firmom za koju radim”. Možete spomenuti i da biste voleli u narednih pet godina da savladate neke nove veštine ili da unapredite svoje dosadašnje znanje. U svakom slučaju – nemojte reći da ne znate gde sebe vidite za pet godina ili da je to za vas dug period da biste mogli da napravite plan, to nije nešto što bi vaši budući poslodavci baš voleli da čuju.

“Koja je vaša najveća slabost?”

Zvuči kao veoma lično ili veoma nezgodno pitanje, ali zapravo nije tako. Poslodavac jednostavno želi da vas bolje upozna, ali i da vidi da li ste vi svesni svojih mana – jer ako jeste znači da ste zrela osoba, spremna da prizna svoju grešku, ali i da uradi sve kako bi to ispravila ili kako se to ne bi ponovilo i slično. Budite iskreni prilikom odgovaranja na ovakvo pitanje, jer će se iskrenost osetiti i sigurno ceniti više nego da smišljate neki univerzalan odgovor kojim na kraju nećete zapravo ništa reći.

“Šta očekujete od sledećeg posla?”

Ovo je jedno od onih pitanja koja bi mogla da vas eliminišu ili svrstaju u najuži izbor za posao  što ne znači da je najstrašnije pitanje kojeg bi trebalo da se bojite, naprotiv. Budite iskreni u svom odgovoru, recite šta očekujete i šta biste voleli do svog narednog posla, a već samim odgovorom poslodavac će proceniti da li ste vi pravi kandidat, odnosno da li se uklapate sa onim šta firma u tom trenutku i za tu radnu poziciju nudi. Ovo pitanje je zaista sjajno jer razrešava pomalo neugodnu situaciju biranja kandidata, jer i vama kao kandidatu treba da odgovara pozicija na kojoj ćete raditi – kako biste bili što produktivniji, pa samim tim i bolji za kompaniju koja vas je zaposlila.

“Zašto ste napustili prethodni posao?”

Veoma zanimljivo pitanje, bez kojeg gotovo ni jedan razgovor za posao ne može da prođe. Za početak važno je da ne pričate neke negativne stvari o bivšem preduzeću, kao i da ne iznosite previše nekih detalja o svom prethodnom poslu. Najidealniji odgovor bi bio iskren, a povezan sa budućnošću, nešto kao: Bio/bila sam spremna za promenu i napredak u svojoj karijeri.

Srećno!

Još sličnih tekstova pročitajte na našem portalu OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top