Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Kako odvići dete od spavanja u vašem krevetu?

Kako odvići dete od spavanja u vašem krevetu?

 

Neretko deca, čak i kada uspevaju samostalno da zaspu u svom krevetu, dolaze tokom noći u roditeljski krevet.
Ta mogućnost uliva detetu poverenje, ali roditelje vrlo često ostavlja neispavanim. Kako potstaći dete da celu noć spava u svom krevetu?
Iscrpljenost roditelja često dovede do rešenja linije manjeg otpora i u polusnu dopuste detetu da ostane s njima u krevetu ostatak noći, iako su svesni da kvalitetan san nakon toga mogu da zaborave.
Dobra vest je da se dete može odvići od ove navike, a loša vest je da će vam trebati dosta energije i neispavanosti da biste to postigli. Ako zaista želite da napravite promenu, morate biti svesni na suze, detetovo prebacivanje da ga ne volite i mnogo nespavanja za celu porodicu. Ne odgađajte promene jer deca vrlo retko, gotovo nikada, sama odustanu od ove navike.
Pre spavanja
Odvikavanje od spavanja s roditeljima trebalo bi sprovoditi nakon što dete prestane da nosi pelene i kada je zdravo. Ako započnete s promenom rutine kada se dete već mora nositi s nekim drugim promenama, verojatno će odvikavanje biti bezuspešno. Uvođenje nove rutine započinje već preko dana. Dete na vreme upozorite da je spavaća soba namenjena roditeljima, a dečija njemu i svako mora da spava u svom krevetu. Rutina pre spavanja ostaje ista, ali  tada se pripremite na teži deo.
Ako ste se odlučili na odvikavanje deteta da dolazi u vaš krevet, u tome morate biti složni s partnerom. Više nema ustupaka poput “samo pet minuta” ili “samo još večeras”. Ako to dopustite, ponovo ste na početku.
Poljubite dete pre spavanja i objasnite mu da je vreme počinka. “Lažni” odlasci u WC ili detetovi prohtevi poput žeđi i gladi neposredno pre spavanja neka vas ne pokolebaju. Iako je ovo odvikavanje jednako teško i za roditelje, setite se koliko se veselite toliko potrebnoj dozi kvalitetnog sna.
Česta greška koju roditelji u pošetku prave  je da ostaju da spavaju u detetovoj sobi celu noć. Tako ne postižete ništa. Ako dete tvrdi da se boji mraka, u hodniku ostavite upaljeno lagano noćno svetlo i ostavite otvorena vrata. Isprva nije poželjno da detetu govorite da ako vas treba uvek može da vas pozove jer će deca to iskorištavati da provodite što više vremena s njima u sobi. Možete u sobi da pričekate da dete zaspi i ostati još neko vreme, ali nema potrebe da se mučite celu noć.
Nakon nekoliko dana počnite da odlazite iz detetove sobe odmah nakon što zaspi, a zatom postupno privikavajte dete da se nauči samo uspavati. Ostavite otvorena vrata da možete čuti dete ako vas treba, a ono će se osećati sigurnije jer zna da ste u blizini.
Tokom noći
Ako dete dođe u vaš krevet tokom noći, važno je da odmah ustanete i vratite dete u krevet. Budite dosledni ako želite promene.
Sledeće jutro
Važno je, bez obzira na to kako ste proveli noć, dete nastavite da  potstičete i podsećate na nova pravila. Ako je dete velik deo noći mirno spavalo u svom krevetiću, ne zaboravite da ga pohvalite. Kod manje dece nije loše ni pokušati s metodom nagrađivanja. Za svaku lepo prospavanu noć ostavite im neku sitnicu ili slatkiš pod jastukom. Ako mislite da možete i bez podmićivanja, još bolje!
script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top