Mona-Letnje osveženje
Naslovna » Beba » Bezbednost » Klima uređaji i zdravlje beba i dece

Klima uređaji i zdravlje beba i dece

klima

klima

Vrućine su nemoguće. Temperatura vazduha viša je od temperature našeg tela pa naš unutrašnji mehanizam za regulaciju telesne temperature koristi znojenje koje nas hladi. Kako nam se vrućina i sparina ne bi uvukli u stanove i kuće, skloni smo zatvaranju prozora i ne puštati vazduh unutra, ali to često nije dovoljno pa palimo klima uređaje bez kojih je boravak u zatvorenom prostoru često neizdrživ.

Iako vole malo topliju okolinu, bebe i deca podjednako teško podnose temperature iznad 35 stepeni. Ali jesu li klime sigurne za bebe i decu?

S razlogom se to pitate, posebno ako na sebi osećate posledice strujanja hladnog vazduha iz klime (peckanje očiju, sinuse pune sluzi, bolove i zatezanje u mišićima, suve sluznice).

Ako za savet pitate lekara ni jedan vam neće reći da su klima uređaji opasni za bebe i decu, ali će vam sigurno savetovati neke mere opreza kod korišćenja rashladnih uređaja u domu. Naime, kao i za odraslu osobu i za dete je bolje da se na ovakvim vrućinama rashladi nego da boravi u vrućoj, zagušljivoj prostoriji bez vazduha i punoj vlage.

Bebe, a posebno tek rođene bebe nemaju razvijen unutrašnji sastav regulacije telesne temperature. Zbog toga su vrlo osetljive na visoke temperature i razna stanja vezana za  pregrevanje organizma – kožne osipe, dehidraciju, iscrpljenost, malaksalost i toplotni udar.

Stoga je važno propisno rashladiti prostoriju u kojoj beba boravi i spava i osigurati dovoljno vazduha.

S druge strane, previše rashlađena prostorija može prehladiti bebu, pa je važno držati se nekih pravila prilikom korišćenja klima uređaja u domu gde boravi beba.

Klima uređaji su nezgodni za korišćenje jer mogu vrlo brzo napraviti veoma velike razlike u temperaturi između temperature vazduha napolju i u prostorijama doma. Isto tako, kada ugasite klimu, prostorije u domu vrlo se brzo zagrevaju od vazduha koji prodire izvana. Te oscilacije u temperaturi nisu dobre za bebu. Zato je važno održavati temperaturu doma uvek na otprilike istom stupnju.

Pedijatri preporučuju da u stanu ili kući u kojoj boravi beba, temperatura bude oko 26 C. Ali kada je spoljna temperatura 39 C, onda je 26 C preniska temperatura. Naime, razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne sme biti prevelika, tačnije veća od 7 do 10 stepeni, u protivnom organizam se ne može u kratkom vremenu prilagoditi promeni temperature i dolazi do “šoka” koji negativno utiče na zdravlje. Stoga uvek računajte prema toj formuli: ako je napolju 39 C, u vašem domu neka bude minimalno 29 C. Ako je napolju 34 C, u vašem domu neka bude između 24 i 27 C.

Prvo i osnovno pravilo je da bebe i decu nikada ne izlažete direktnom duvanju iz klima uređaja! Maknite ih u neki kutak gde neće osetiti nalete hladnog vazduha. Bebu obucite u prozračnu odeću koja će joj pokrivati ručice i nožice, stavite joj pamučnu kapicu za glavu i tanke čarapice na stopala dok klima radi, a temperatura se spušta.

Moderne klime imaju ugrađen tajmer ili merač vremena pa možete i programirati vreme u kom klima treba da rashladi prostoriju do željene temperature. Ako nemate klimu u kojoj je moguće postaviti željene postavke, u prostoriju postavite termometar (iako je termometar dobro imati u bilo kom slučaju) i pomno pratite opadanje temperature kako bi na vreme isključili klimu.

Kada klima radi, ostavite odškrinut prozor kako bi omogućili strujanje vazduha. Naime, paljenjem klime dolazi do isparavanja vlage nakupljene u domu, a isparavanja moraju negde da odu ukoliko ne želite da vam dom postane vlažan, bez vazduha, lepljiv i zagušljiv.

Važno je da bebe i deca piju dovoljno tečnosti jer hlađenje klimom isušuje kožu i sluznicu.

Nakon što ste rashladili prostor klima uređajem nemojte bebu ili dete iz te rashlađene prostorije šokirati nošenjem ili odlaskom napolje gde je 10 stepeni više. Radije isključite klimu i sačekajte da se prostorija u kojoj boravite malo zagreje kako bi se približila temperaturi koja je van stana ili kuće, pre napuštanja doma.

Klima u automobilima

Pre vožnje s bebom ili malom decom u autu, otvorite širom sve prozore kako bi izašao topli vazduh zarobljen u automobilu. Zatim zatvorite sve prozore i upalite klimu da se auto rashladi. Kad ste auto rashladili na željenu temperaturu, ugasite klimu i tek tada u auto unesite bebu.
Tokom vožnje pokušajte da radije koristite ventilator. Ako je toliko vruće da ventilator ne pomaže, upalite klimu, ali neka razlika u temperaturi spolja i u autu ne bude veća od 7 stepeni. Pazite da ventilacija kroz koju duva klima u autu nije usmerena prema bebi.

Ako ste puno s bebom i decom u autu, svakako nabavite roletnice za prozore koje će sprečiti upijanje sunčevih zraka, odnosno provetravanje auta pre vožnje barem malo ubrzati i olakšati. Roletnice na zadnjim staklima pomažu i tokom vožnje da beba nije izložena jakom suncu kroz staklo.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top