Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Beba » Bezbednost » Klima uređaji i zdravlje beba i dece

Klima uređaji i zdravlje beba i dece

ddd

Vrućine su nemoguće. Temperatura vazduha viša je od temperature našeg tela pa naš unutrašnji mehanizam za regulaciju telesne temperature koristi znojenje koje nas hladi. Kako nam se vrućina i sparina ne bi uvukli u stanove i kuće, skloni smo zatvaranju prozora i ne puštati vazduh unutra, ali to često nije dovoljno pa palimo klima uređaje bez kojih je boravak u zatvorenom prostoru često neizdrživ.

Iako vole malo topliju okolinu, bebe i deca podjednako teško podnose temperature iznad 35 stepeni. Ali jesu li klime sigurne za bebe i decu?

S razlogom se to pitate, posebno ako na sebi osećate posledice strujanja hladnog vazduha iz klime (peckanje očiju, sinuse pune sluzi, bolove i zatezanje u mišićima, suve sluznice).

Ako za savet pitate lekara ni jedan vam neće reći da su klima uređaji opasni za bebe i decu, ali će vam sigurno savetovati neke mere opreza kod korišćenja rashladnih uređaja u domu. Naime, kao i za odraslu osobu i za dete je bolje da se na ovakvim vrućinama rashladi nego da boravi u vrućoj, zagušljivoj prostoriji bez vazduha i punoj vlage.

Bebe, a posebno tek rođene bebe nemaju razvijen unutrašnji sastav regulacije telesne temperature. Zbog toga su vrlo osetljive na visoke temperature i razna stanja vezana za  pregrevanje organizma – kožne osipe, dehidraciju, iscrpljenost, malaksalost i toplotni udar.

Stoga je važno propisno rashladiti prostoriju u kojoj beba boravi i spava i osigurati dovoljno vazduha.

S druge strane, previše rashlađena prostorija može prehladiti bebu, pa je važno držati se nekih pravila prilikom korišćenja klima uređaja u domu gde boravi beba.

Klima uređaji su nezgodni za korišćenje jer mogu vrlo brzo napraviti veoma velike razlike u temperaturi između temperature vazduha napolju i u prostorijama doma. Isto tako, kada ugasite klimu, prostorije u domu vrlo se brzo zagrevaju od vazduha koji prodire izvana. Te oscilacije u temperaturi nisu dobre za bebu. Zato je važno održavati temperaturu doma uvek na otprilike istom stupnju.

Pedijatri preporučuju da u stanu ili kući u kojoj boravi beba, temperatura bude oko 26 C. Ali kada je spoljna temperatura 39 C, onda je 26 C preniska temperatura. Naime, razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne sme biti prevelika, tačnije veća od 7 do 10 stepeni, u protivnom organizam se ne može u kratkom vremenu prilagoditi promeni temperature i dolazi do “šoka” koji negativno utiče na zdravlje. Stoga uvek računajte prema toj formuli: ako je napolju 39 C, u vašem domu neka bude minimalno 29 C. Ako je napolju 34 C, u vašem domu neka bude između 24 i 27 C.

Prvo i osnovno pravilo je da bebe i decu nikada ne izlažete direktnom duvanju iz klima uređaja! Maknite ih u neki kutak gde neće osetiti nalete hladnog vazduha. Bebu obucite u prozračnu odeću koja će joj pokrivati ručice i nožice, stavite joj pamučnu kapicu za glavu i tanke čarapice na stopala dok klima radi, a temperatura se spušta.

Moderne klime imaju ugrađen tajmer ili merač vremena pa možete i programirati vreme u kom klima treba da rashladi prostoriju do željene temperature. Ako nemate klimu u kojoj je moguće postaviti željene postavke, u prostoriju postavite termometar (iako je termometar dobro imati u bilo kom slučaju) i pomno pratite opadanje temperature kako bi na vreme isključili klimu.

Kada klima radi, ostavite odškrinut prozor kako bi omogućili strujanje vazduha. Naime, paljenjem klime dolazi do isparavanja vlage nakupljene u domu, a isparavanja moraju negde da odu ukoliko ne želite da vam dom postane vlažan, bez vazduha, lepljiv i zagušljiv.

Važno je da bebe i deca piju dovoljno tečnosti jer hlađenje klimom isušuje kožu i sluznicu.

Nakon što ste rashladili prostor klima uređajem nemojte bebu ili dete iz te rashlađene prostorije šokirati nošenjem ili odlaskom napolje gde je 10 stepeni više. Radije isključite klimu i sačekajte da se prostorija u kojoj boravite malo zagreje kako bi se približila temperaturi koja je van stana ili kuće, pre napuštanja doma.

Klima u automobilima

Pre vožnje s bebom ili malom decom u autu, otvorite širom sve prozore kako bi izašao topli vazduh zarobljen u automobilu. Zatim zatvorite sve prozore i upalite klimu da se auto rashladi. Kad ste auto rashladili na željenu temperaturu, ugasite klimu i tek tada u auto unesite bebu.
Tokom vožnje pokušajte da radije koristite ventilator. Ako je toliko vruće da ventilator ne pomaže, upalite klimu, ali neka razlika u temperaturi spolja i u autu ne bude veća od 7 stepeni. Pazite da ventilacija kroz koju duva klima u autu nije usmerena prema bebi.

Ako ste puno s bebom i decom u autu, svakako nabavite roletnice za prozore koje će sprečiti upijanje sunčevih zraka, odnosno provetravanje auta pre vožnje barem malo ubrzati i olakšati. Roletnice na zadnjim staklima pomažu i tokom vožnje da beba nije izložena jakom suncu kroz staklo.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top