Javor-Zimske carolije
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Krećete li u prvi razred?

Krećete li u prvi razred?

krecete-li-u-prvi-razred

Objasnite mu šta ga čeka, kako škola izgleda, šta se od njega očekuje. U dečijoj glavi zna da bude konfuzija, nemojte je vi dodatno stvarati.

Ne paničite. Paniku i nervozu ćete sigurno preneti i na dete. Nemojte govoriti o školi kao nečem strašnom, teškom i generalno groznom, jer nije. Kad me je prošao prvi talas panike oko polaska deteta u školu (velika životna promena), shvatila sam da je moja misija da moje dete voli školu, i pre svega voli učenje, više nego bilo šta drugo. Kako naš školski sistem zna mnogo da oteža taj proces, imaćete posla oko toga, čuvajte snagu.

Pripremite kutak za učenje. Veliki sam pristalica kutka za učenje, jer mislim da deci olakšava stvaranje radnih navika. Ne treba vam ni basnoslovnos skup sto ni posebna soba, ali treba dete da ima mestašce gde su njegove školske stvari i gde će kad sedne znati da je vreme da se radi.

Ne krećete vi u školu – dete kreće. Budite tu da mu pomognete, da ga usmerite, objasnite, ali nemojte biti roditelj koji radi UMESTO deteta. Uvek su me užasavali oni roditelji koji misleći da pomažu deci rade domaći uzmesto njih, pa čak crtaju radove iz likovnog. Kako konkretno misle da time pomažu mališanu da nauči da uči, da stekne radne obaveze, da zavoli znanje, da se razvija?

Napravite malu tradiciju od prvog dana škole – porodičnu fotku, slikajte klinca na istom mestu iz godine u godinu, idite na kraju prvog dana svi na kolače, nek nacrta crtež o doživljaju prvog dana škole pa uramite…

Nek taj dan bude malo posebniji od drugih.
I tako. Dok mi razum govori kako i šta da planiram kako bih olakšala i sebi i njima, srce, pa… podrhtava. Onako kevinski. Jer, ne polazi se svaki dan prvi dan u školu.

Hvala sajtu: www.maminsvet.net

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top