Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Dešavanja » Međunarodna Godina Svetlosti

Međunarodna Godina Svetlosti

medjunarodna-godina-svetlosti

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na 68. sednici, održanoj 20. decembra 2013. proglasila 2015. godinu Međunarodnom Godinom Svetlosti i optičkih tehnologija.

Međunarodnu Godinu svetlosti je inicirao veliki konzorcijum naučnih tela zajedno sa UNESCO-om i okupiće više različitih aktera, uključujući naučna društva, obrazovne institucije, različite tehnološke platforme, neprofitne organizacije i partnere iz privatnog sektora.

Međunarodna godina svetlosti i optičkih tehnologija je globalna inicijativa usvojena od strane Ujedinjenih nacija za podizanje svesti o tome kako optičke tehnologije promovišu održivi razvoj i predviđena rešenja za svetske izazove u energiji, obrazovanju, poljoprivredi, komunikacijama i medicini. Sa UNESCO-om na čelu i predviđenim programom promovisaće se bolje javno i političko razumevanje centralne uloge svetlosti u savremenom svetu, a takođe i slaviti pažnje vredni jubileji u 2015.- od prvih proučavanja optike pre 1000 godina do optičke komunikacije koju danas koristimo u formi interneta.

Svečano otvaranje je održano 19. januara 2015. u sedištu UNESCO u Parizu .

U Međunarodnoj godini svetlosti pažnja se fokusira na nauku o svetlosti i njene primene. Svetlost igra vitalnu ulogu u našem svakodnevnom životu i imperativ je u mnogim naučnim disciplinama u 21. veku. Omogućila je međunarodnu komunikaciju preko interneta i nastavlja da bude glavna u povezivanju kulturnih, ekonomskih i političkih aspekata globalnog društva.

Međunarodna Godina Svetlosti je izuzetna prilika da međunarodni akteri i kreatori politike postanu svesni mogućnosti rešavanja problema pomoću svetlosne tehnologije kao i da se podigne globalna svest o tome.

Oni će se spominjati u Međunarodnoj Godini Svetlosti…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top