U Moni dobijas vise
Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Međunarodna razmena učenika

Međunarodna razmena učenika

medjunarodna-razmena-ucenika

Od porodice se očekuje da učenika prihvati kao svog ravnopravnog člana, a ne kao gosta, da ga uključi u svoje aktivnosti, da mu pomogne da savlada jezik i upozna našu kulturu. Na ovaj način, u Srbiji je od 2010. godine boravilo preko 70 učenika u raznim delovima zemlje, manjim i većim gradovima. Oni dolaze iz celog sveta, neki su iz evropskih zemalja poput Italije, Nemačke ili Belgije, dok drugi dolaze čak iz Čilea, sa Tajlanda ili Novog Zelanda. Najveći broj učenika boravi u našoj zemlji tokom deset meseci, odnosno jednu školsku godinu, ali postoje i kraći programi od šest meseci ili tri meseca.

Otvorite svoja vrata i svoje srce đaku iz neke strane zemlje!
Steknite novog člana porodice!
Naučite nešto o drugoj zemlji i kulturi!

Alisa Salopek, čija je porodica ugostila Havijera iz Čilea ima ovo da kaže o svom iskustvu: “Šta se u našoj porodici njegovim dolaskom promenilo? Promenilo se to da smo na svet oko nas počeli da gledamo drugačijim očima. Ima onih detalja života koje se ne daju opisati, već ih morate sami osetiti. Onaj osećaj koji imamo mi kao roditelji, kad nas dete drugih roditelja nazove mamom ili tatom, kad nas sa drugog kraja sveta zove da bi nam saopštio da je upisao fakultet ili da ima devojku, to je neopisivo i to će razumeti samo oni koji se nađu u sličnoj situaciji.”

Srednjoškolci od 15 do 18 godina takođe mogu i otići na međunarodni program razmene učenika u trajanju od jedne školske godine ili tri meseca.

Učenici koji se prijavljuju za ovaj program treba da budu komunikativni i odgovorni i da žele da upoznaju jednu drugu kulturu, ali i da druge upoznaju sa svojom kulturom. Školski uspeh nije presudan, ali se podrazumeva da kandidati treba da budu dobri đaci, jer će u stranoj zemlji pratiti nastavu na stranom jeziku. Kandidati se prijavljuju tokom jeseni i zime. Konkurs za prijavljivanje za odlazak na razmenu u sledećoj školskoj godini otvoren je do 10. februara preko našeg sajta. Naši učenici mogu otići na program u neku od preko 20 zemalja u Evropi, Severnoj i Južnoj Amerikci, kao i u Aziji.

Interkultura i AFS imaju razgranatu mrežu volontera u svim zemljama koje učestvuju u razmeni. Oni poklanjaju veliku pažnju radu sa svakim kandidatom i svakom prodicom i tokom programa razmene kontinuirano pružaju podršku učesnicima i organizuju mnogobrojne zajedničke aktivnosti za sve učesnike.

Interkultura je nevladino neprofitno udruženje, koje ima za cilj razvoj neformalnih oblika obrazovanja po evropskim standardima kroz promovisanje interkulturalnog dijaloga, tolerancije i globalnog razumevanja, kao i mogućnosti različitih oblika učenja kroz iskustvo. Jedan od njih je i davanje prilike mladima da provedu školsku godinu ili kraći period u nekoj stranoj zemlji, boraveći u porodici, pohađajući školu i učestvujući u životu lokalne zajednice. Interkultura svoje ciljeve sprovodi i kroz predavanja, seminare, obuku i razmenu volontera. Interkltura je članica svetske mreže AFS Interkulturalni programi i Evropske federacije za interkulturalno učenje.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top