Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Dešavanja » Međunarodni dan svesti o mucanju

Međunarodni dan svesti o mucanju

medjunarodni-dan-svesti-o-mucanju

Međunarodni dan svesti o mucanju – 22. oktobar (International Stuttering Awareness Day – ISAD) u svetu se obeležava od 1998. godine. Cilj je da se informisanjem javnosti doprinese kvalitetu života osoba koje mucaju. Zajednički ga obeležavaju osobe koje mucaju i njihove porodice, stručnjaci, logopedi i drugi – nastavnici, istraživači i kliničari, koji se bave mucanjem.

Osobe koje mucaju različitih su zanimanja, kulturoloških karakteristika, ličnih iskustava i postignuća. Iako u svetu muca gotovo 70 miliona osoba, većina ljudi zna vrlo malo o mucanju. To je svakako jedan od razloga zbog kog se osobe koje mucaju ponekad suočavaju s diskriminacijom, predrasudama i izolacijom iz društva.

Mucanje je poremećaj ritma i tempa govora.
Ispoljava se na različite načine: ponavljanjem ili produžavanjem glasova, slogova ili reči, zastojem u govoru, neadekvatnim pauzama, ubacivanjem različitih glasova ili uzrečica. Može biti praćeno strahom od govora, pojačanim znojenjem, crvenilom lica, ubrzanim radom srca, izbegavanjem gledanja sagovornika u oči.

Oko pet odsto dece susreće se sa ovim izazovom…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top