Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Školarci » Motivacijom do boljih ocena

Motivacijom do boljih ocena

187

 

Mnoga deca, pogotovo u početnim razredima osnovne škole, ne razmišlja previše o ocenama i šta one znače, zbog čega se i ne možete ljutiti na njih što nemaju baš sve petice. To ne znači da nisu ništa naučili, ali isto tako – ne znači ni da su se baš u potpunosti potrudili da to što su naučili i pokažu na vreme. U svakom slučaju, ako grdite decu zbog ocena to će na njih uticati samo negativno i sigurno je da ih neće pokrenuti da uče u poslednjim danima školske godine, dok još imaju kada da poprave lošije ocene.

Kako motivisati dete da popravi ocene?

Za početak, nemojte ignorisati loše ocene svog deteta, ali isto tako nemojte ni naglašavati to da ste više očekivali od njih. Ovo će učiniti da se oni osećaju samo gore, a ukoliko su još mali – pomisliće i da ih ne volite, kao i da nisu dovoljno vredni ili pametni, što vam svakako nije cilj.

Razgovarajte sa decom o njihovim ocenama (na vreme) i dajte im doznanja da je važno samo da se trude koliko god mogu i da ćete vi u tom slučaju biti apsolutno zadovoljni rezultatom kakav god da on bude. Ako ipak dođe do situacije u kojoj vi vidite da se dete jednostavno ne trudi dovoljno i da zanemaruje svoje školske obaveze i učenje – skrenite mu pažnju na to i pokažite da ste ga “provalili”. Najbolje bi bilo da ovoj nezgodnoj situaciji priđete na pozitivan način i da pokažete da ste ponosni ali i da smatrate da bi on/ona mogli i bolje.

Mnogi roditelji pribegavaju i drugim načinima da motivišu svoje dete da na kraju godine ima što bolje ocene. Najčešći način da u tome uspeju jeste nagrada – (novi) telefon, bicikl, računar, patike ili nešto tome slično. Iako je nagrada za uložen trud sasvim u redu, ipak je važno da deca znaju koliko je zbog njih bitno da imaju dobre ocene i da nauče što više, a ne samo da bi dobili željenu nagradu. Ova vrsta motivacije ipak može biti i “medveđa usluga”, a svakako ne bi trebalo da bude isključiva – nije dobro ni ako deca uče samo zbog nagrade, ali isto tako ne bi trebalo ni da ih nagrađujete iako nisu dali svoj maksmimum.

Kada dođe do zaključivanja ocena na kraju školske godine ili je u pripremi poslednje ocenjivanje koje bi moglo da odluči krajnju ocenu – proverite da li je detetu potrebna pomoć oko savladavanja materije, ukoliko vam se do tada već nije obratilo za pomoć. Dete bi trebalo da znate da ste uvek tu za njega i da mu možete pomoći šta god da je u pitanju, kao i da ih nećete smatrati lenjim kada to nije slučaj.

Šta sve može da utiče na dobar prosek ocena u školi?

Prema mnogim istraživanjima, za decu u razvoju, pogotovo u osnovnoj školi, veoma je važan san. Ukoliko dete ne spava dovoljno ili iz nekog razloga gubi čak i samo jedan sat od uobičajenog vremena spavanja – to u velikoj meri može da utiče i na uspeh u školi. Obratite pažnju na to da li deca ostaju do kasno uz svoje mobilne telefone, tablete, računare i postarajte se da uvek ležu u isto vreme kako bi imali dovoljno odmora u toku noći.

Takođe, manjak fizičke aktivnosti može veoma negativno da utiče na kognitivne sposobnosti mališana, zbog čega bi trebalo da ih ohrabrujete da se bave nekim sportom, da slobodno vreme provode u prirodi igrajući se sa svojim vršnjacima. Istraživanja su pokazala da su deca sportisti često mnogo uspešniji u školi od svojih vršnjaka koji se ne bave nikakvim sportom.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top