Naslovna » Porođaj » Pokazatelji da je porođaj blizu

Pokazatelji da je porođaj blizu

wwwww

Osim datuma – postoje i drugi pokazatelji (koji bi mogli biti i precizniji) da se porođaj bliži i da ćete uskoro držati svoju bebu u rukama. Koji su to znaci da se kraj trudnoće približio, a dan porođaja samo što nije?

Svaka buduća majka nestrpljivo odbrijava poslednje dane trudnoće u kojima se svakog časa može desiti da porođaj krene. Međutim, ipak postoje određeni simptomi koji vam mogu približnije pokazati kada zaista da očekujete dan porođaja.

Poslednji mesec trudnoće

Poslednjih nekoliko nedelja trudnoće prate različiti “događaji” u vašem stomaku. Beba se polako “spušta” i namešta u poziciju za porođaj. Grlić materice počinje da se otvara i da se stanjuje, grčevi i bolovi u leđima se pojavljuju i postaju sve češći, a može doći i do bolova u zglobovima.

Kako se mišići materice opuštaju kako bi bili spremni za porođaj, tako može doći do opuštanja i drugih mišića, uključujući i rektum, pa se može desiti da imate dijareju u danima pred porođaj. Iako ste do poslednjeg meseca trudnoće redovno dobijali na kilaži, ovih nekoliko nedelja vaša kilaža stagnira, a vi se osećate još umornije nego ikad tokom trudnoće.

Poslednji dani pred porođaj

Mesec dana pred porođaj telo se postepeno privikava na ono što ga očekuje, ali poslednji dani trudnoće mogu sa sobom nositi neke do tada nepoznate tegobe. Najbolje bi bilo da ih očekujete jer su one najprecizniji pokazatelj vašeg dana za porođaj:

Promene u vaginalnom sekretu

Pred sam porođaj nekoliko dana možete primećivati pojačan vaginalni sekret i neke promene, kao što su ispadanje krvavo-sluzavog čepa iz grlića materice (koji najavljuje porođaj). Čep koji možete primetiti se sastoji od sekreta i prožet je končićima krvi, obično rozlikaste ili braonkaste boje.

Učestalije i jače kontrakcije

Kontrakcije, odnosno trudovi, predstavljaju stezanje mišića materice, zahvaljujući kojima se olakšava i nameštanje bebe u stomaku u odgovarajući položaj za porođaj. Trudovi uzrokuju početak porođaja.

Ipak, postoje prave i lažne kontrakcije, pa ih je potrebno razlikovati. Prave kontrakcije neće nestati ukoliko promenite položaj (u kom se nalazite u tom trenutku), a pojačavaće se ukoliko ste aktivni. Takođe, prave kontrakcije prati i bol koji nastaje u donjem delu leđa i počinje da se širi ka abdomenu i nogama.

Pucanje vodenjaka

Naravno, pucanje vodenjaka je najočigledniji pokazatelj da je porođaj počeo. Ipak, tek kod nešto manje od 15 odsto trudnoća dolazi do pucanja vodenjaka, pa to ipak nije nešto što bi trebalo čekati kao siguran (ili jedini) znak da je porođaj počeo.

Pucanje vodenjaka predstavlja oticanje manje ili veće količine tečnosti iz vagine. Ovo ne možete kontrolisati kao mokraću, a tečnost koja izlazi uglavnom je bistra, mlečna ili bezbojna i nema nikakav miris.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top