Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Beba » Bezbednost » Sigurnost dece u najmlađem uzrastu

Sigurnost dece u najmlađem uzrastu

sigurnost-dece

 • Sa povredama deteta često su udruženi sledeći faktori:
  dete je gladno, umorno ili se ne oseća dobro
  odnosi među odraslima kod kuće su napeti i nezadovoljavajući
  dete i roditelji se nalaze na novom – za dete nepoznatom mestu
  porodica je u žurbi
  drugi članovi porodice su bolesni ili se nalaze u centru pažnje roditelja
  roditelji precenjuju sposobnost deteta da samo sebe zaštiti
  o detetu se brine nepoznata osoba ili brat/sestra koji su premladi za takvu odgovornost
  roditelji su jako zabrinuti za dete i to kod njega razvija osećaj nesigurnosti
  roditelji su bez materijalne sigurnosti, nezaposleni, siromašni, hendikepirani ili invalidni

Kontolisanjem okruženja i uklanjanjem rizika može se detetu pružiti sloboda potrebna za rast i razvoj.

Stvaranje sigurnog okruženja u kući ali i u parku, kao jednom od mesta za detetovu igru, više je od samog sprečavanja povređivanja. Ono omogućava detetu da izgrađuje samopouzdanje tokom istraživanja okoline.

Preporuke roditeljima
Roditelji treba detetu stalno da ponavljaju pravila (uvek na isti način) kojima se postiže sigurnost, i to svaki put kada dete pokuša da ih prekrši. Tako će dete naučiti da vrste nesigurnog ponašanja nikada neće biti prihvaćene. Treba puno vežbanja, mnogo strpljenja i ponavljanja.

Ovde se ističu najvažnije poruke za roditelje koje se odnose na stvaranje bezbednog okruženja za dete u kući:

*Uvek budite uz svoju bebu. Ne ostavljajte je samu u kolima ili u kući a ni u blizini vode.

* Sklonite ili bacite sve plastične kese. Beba se može ugušiti ako proguta komadiće kese ili njima pokrije nos ili usta. Stoga, kese treba držati van dohvata dece.

* Neka mesto gde vaša beba spava bude sigurno. Rešetke na krevetiću ne treba da budu na razmaku većem od tri prsta. Madrac treba da bude odgovarajuće veličine, tako da ne bude praznog prostora između madraca i stranica krevetića/kolevke. Bebe mogu zadobiti povrede padom sa kreveta odraslih. Ne ostavljajte bebu samu na svom krevetu.

* Ne tresite bebu i ne igrajte se grubo sa njom. Bebe lako bivaju povređene. Trešenje bebe može prouzrokovati opasne povrede glave i vrata.

* Nemojte držati svoju bebu u naručju dok jedete vruću hranu. Prosuta hrana može dovesti do opekotina.

* Budite pažljivi pri korišćenju električnog fena. Bebini prstići mogu ući kroz prednji deo većine modela. Bebe takođe vole da zabadaju predmete u fen.

* Držite oštre predmete podalje od bebe. Stvari kao što su makaze, žileti, olovke, vešalice i noževi su primer takvih predmeta.

* Budite pažljivi dok kuvate. Pokušajte da obezbedite da se beba ne «vrzma» po kuhinji dok kuvate. Držite bebu na sigurnom mestu, sa koga možete jedno drugo videti i čuti. Drške lonaca i šerpi okrenite prema sredini šporeta/peći.

* Proverite temperaturu predmeta koji dolaze u dodir sa bebinom kožom. Proverite temperaturu vode za kupanje i hrane. Bebina koža je vrlo osetljiva.

* Držite male, sitne predmete podalje od dohvata dece. Uklonite stvari kao što su spajalice, dugmići, pilule i slično, a koje beba može lako «strpati» u usta.

* U dvospratnim kućama/stanovima na dva nivoa, zagradite stepenice od vrha do dna. Bebe vole da lutaju. Neka ta zaštitna vratanca budu dobro zatvorena, tako da ih beba ne može otvoriti.

* Držite sve kablove podalje od bebe. U takve predmete spadaju konopci od zavesa, telefonski kabl, kabl fena i gurtne roletne.

* Izbegavajte upotrebu grejalica. Beba lako može opeći prste na grejalicu. Grejalice su čest uzrok požara. Ukoliko koristite grejalice, sprečite da papirne maramice ili drugi zapaljiv materijaldođe u njihovu blizinu.

* Budite pažljivi kada je u pitanju vatra. Sve šibice, upaljače, upaljene cigarete, sveće i druge slične predmete držite van domašaja deteta.

* Proverite koliko su igračke sigurne. Proverite da li one sadrže male-sitne ili slomljene delove, oštre ivice i grube površine.

* Držite ormariće u kuhinji i kupatilu zaključane tako da ih beba ne može otvoriti.

* Sve otrove i lekove držite van dohvata male dece. Sredstva za čišćenje, otrovi za pacove, repelenti za insekte, boje, vitamini, benzin i kozmetika treba da su van domašaja vaše bebe. Sve lekove i alkohol držite van domašaja dece.

* Oprema za bebu neka bude sigurna za korišćenje. Proverite da li visoke stolice i sedišta za decu imaju sigurnosne pojaseve. Ako ogradica za igranje ima mrežu, proverite da li se mreža može pocepati. Ako ogradica za igru ima rešetke, proverite da li su šipke previše “retko” nameštene. One ne bi trebalo da budu udaljene jedna od druge više od 3 prsta.

* Nikada bebu ne ostavljajte blizu vode. Ispraznite kadu čim je kupanje gotovo. Obratite pažnju i na druge izvore vode, kao što su otvorena klozetska šolja, kante za čišćenje i slično. Beba se može udaviti i u vodi čija je dubina svega 2,5 cm.

 

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top