Naslovna » Porođaj » Priprema za porođaj » Porođaj u prisustvu muža

Porođaj u prisustvu muža

porodjaj-u-prisustvu-muza

Kada se govori o trudnoći većina pri tom misli isključivo na ženu koja nosi bebu i nalazi se u “drugom stanju”. Iako to podrazumeva i neizostavno učešće oca deteta retko ko u periodu od devet meseci, koliko je potrebno da dete dođe na svet, razmišlja o tome “kako on podnosi trudnoću”. O ovome se malo piše i još manje govori pa su mnogi očevi nepripremljeni na sve ono što ih čeka. Teško im je da razumeju sve promene kod svoje supruge a vrlo često nisu ni svesni koliko se u isto vreme i oni menjaju.

Stručna pomoć profesionalaca je svakako najbolje rešenje, ali i čitanje odgovarajuće literature koja je kod nas nažalost malobrojna, kao i razgovori sa parovima koji su imale slično iskustvo.

Najbolje je razgovarati sa lekarom koji vodi trudnoću i zato je dobro da na preglede odlazite zajedno. Tako se neposredno uključujete u sva zbivanja i imate priliku da dobijete odgovore na pitanja i dileme. Neka savetovališta imaju i psihologe sa kojima možete takođe da razgovarate.

Porođaj u prisustvu muža

Pripreme su najvažnije

Većina žena se plaši porođaja i iz tog razloga se odlučuje na neki vid pripreme (škola roditeljstva, psihofizička priprema za trudnice ili predavanja u savetovalištu). Danas u nekim porodilištima postoji mogućnost prisustva muža na porođaju što često može da odagna strah i odluku da se porađaj odvija u epiduralnoj analgeziji.

Ako se odlučite za zajednički odlazak na porođaj, pored obostrane želje morate da oboje budete pripremljeni za to. Neki od programa priprema za porođaj imaju i tu mogućnost, uslov je da je žena na vreme započela psiho-fizičku pripremu (od 26 nedelje trudnoće) i da ima saglasnost lekara ginekologa da može da radi vežbe napinjanja.

Praksa je da muž bude prisutan na poslednja 4 časa pripreme gde sazna na koji znak treba krenuti u porodilište, kako prorođaj teče, koliko može da traje, ko kakvu ulogu u tome ima i eventualne mogućnosti da u nekom trenutku porođaj ne može da se završi prirodno. Tokom pripreme prisustvuje vežbama napinjanja, tako da u porođaju pruža potrebnu podršku i pomoć što nekada može da bude presudno da li će se beba roditi prirodnim putem ili uz pomoć vakuma.

Pomoć muža na porođaju može biti izuzetno značajna

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top