Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Šta je Ebola?

Šta je Ebola?

sta-je-ebola

Ebola se prvi put pojavila 1976. u Kongu i Sudanu. Istraživanja o eboli su tek na početku i samo znanje o virusu je oskudno ali i činjenica da i sam virus ebole evoluira. Poreklo virusa nije poznato, ali se pretpostavlja da je sve krenulo od – slepih miševa.

Dok u svom najvećem naletu epidemije do sada ebola nemilice ubija ljude u Zapadnoj Africi, mnogi se pitaju zašto još uvek nema leka za ovu bolest koja se pojavila pre više od 30 godina i čija je smrtnost i danas oko 90 posto.

Stručnjaci ističu kako je glavni razlog virus ebole koji je zbog njegove opasne prirode teško proučavati. Antivirusni lekovi za antibakterijskim zaostaju nekoliko decenija. Virusi ne proizvode puno proteina tako da je manje ‘meta’ koje se mogu ciljano lečiti. To je slučaj i s virusom ebole.

Osim toga, virus ebole toliko se brzo menja da je pitanje da li bi vakcina proizvedena danas bila efikasna i za nekoliko godina. Do sada su naučnici pronašli pet vrsta virusa ebole. Uz to, kako je izuzetno smrtonosan, moguće ga je proučavati samo u najviše moguće zaštićenim uslovima što ograničava broj eksperimenata.

Samo u par laboratorija na svetu može se raditi s virusom ebole. Osim toga, od ljudi koji su bili zaraženi ebolom, vrlo malo ih je preživelo pa je teško proučiti koji su im to biološki faktori pomogli da pobede virus.

Šta je Ebola?

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top