Naslovna » Beba » Dojenje » Curenje mleka, bljuckanje, plakanje

Curenje mleka, bljuckanje, plakanje

curenje-mleka-bljuckanje-plakanje

Curenje mleka

Sasvim je uobičajna pojava da dok beba sisa iz druge dojke mleko počne da curi. Postoji više stvari koje mogu da utiču na curenje mleka: ukoliko se vreme podoja primaklo, bebin plač, pogled na bebu… Međutim ima majki kod kojih je ova pojava retka iako imaju sasvim dovoljno mleka. Ova pojava curenja mleka je uobičajna za prve nedelje mada nije neuobičajno da kod nekih majki traje mesecima.

Par saveta kada mleko krene:
– Da bi zaustavili curenje pritisnite lagano direktno bradavicu
– Koristite uloške za brushalter da sakupite mleko ako iznenada krene. U prodaji postoji više različitih tipova uložaka. Za jednokratnu upotrebu, za višekratnu upotrebu (perivi), sa folijom i bez nje. Preporučujem one bez folije da bi koža ispod njih disala.
– Nosite garderobu koja će vizuelno da kamuflira eventualno curenje. Sa šarama ili imajte sa sobom nešto čime možete da prekrijete mokru majcu.
Češće dojite ili se izmlazajte – moguće je da ne dojite dovoljno često pa su vam dojke (ili dojka) prepunjene. Ukoliko je ovo uzrok curenja nemojte da zadržavate mleko već ili podojite bebu ili čim nađete vreme i mesto izmuzite nešto mleka da napetost popusti.

Bljuckanje

Neke bebe iako su zdrave bljuckaju posle svakog podoja. Ponekad se mami ipak učini da njena beba izbacuje mnogo mleka. U tom slučaju dovoljno je da prati broj mokrih i ukakanih pelena u toku 24 sata. Ukoliko beba ima 6-8 mokrih pamučnih pelena (ili 5-6 pelena za jednokratnu upotrebu) i da kaki bar dva puta (za bebe starije od 6 nedelja može i manje stolica). Napredovanje u težini je takođe dobar znak. 

Neki od razloga za bljuckanje:
Jak refleks ispuštanja mleka
– Beba se zagrcnula
– Nerazvijenost kontrole mišića
– Alergija
– Bolest
Dok neke bebe bljuckaju bez ikakvog jasnog razloga.

Zdrave bebe prerastu problem bljuckanja u periodu između četvrtog i šestog meseca. Da bi se bebi pomoglo potrebno je posle podoja nežno uspraviti bebu u uspravan položaj nasloniti je stomačićem ka mami (ili tati). Ukoliko majka misli da beba bljucka zbog prevelike količine mleka neka pokuša da za jedan obrok nudi samo jednu dojku i u toku podoja da nežno podigne bebu da podrigne pa da nastavi podoj na istoj dojci. Neke bebe bljuckaju jer previše brzo dobiju veliku količinu mleka.

Bebe koje redovno posle podoja povraćaju u mlazu (u daljinu) je potrebno odvesti kod pedijatra da bi se eliminisala eventualna stenoza. Kod bebe sa stenozom mleko nije u mogućnosti da iz stomaka pređe u creva tako da beba neće napredovati kako je očekivano.

Stenoza se obično javlja u periodu kada je beba stara 2-8 nedelja. Prvi znak bi moglo da bude povraćanje u mlazu posle podoja. Nemora da bude posle svakog podoja ali kako vreme prolazi povraćanje će biti sve češće. Mišići jednostavno izguraju mleko kroz bebina usta prilično daleko od bebe.

Bebe koje imaju stenozu mogu da budu upućene na jednostavnu hiruršku proceduru posle koje mogu ukoliko nije bilo komplikacija sasvim normalno da nastave sa dojenjem i to obično 8 sati posle intervencije. Potrebno je da se jedno kraće vreme podoji limitiraju samo iz jedne dojke po obroku.

Ukoliko nisu prisutni drugi znaci bolesti a beba počne da povraća možda je uzrok preosetljivost na hranu ili lek koji joj se daje. Davanje vitamina, gvožđa ili nekih drugih dodataka može izazvati povraćanje. Jednako tako na bebe mogu da utiču i dodaci hrani koje majka unosi u svoj organizam. Najjednostavnije je da se prestane sa dodatkom da bi se videla reakcija bebe. Takođe davanje adaptiranog mleka može da bude uzrok povraćanja kod osetljive bebe. Kod beba koje su počele sa dohranom, proveriti da nije nešto novo izazvalo reakciju. 

Najvažnije je da beba lepo napreduje. Ukoliko je tako onda je potrebno samo mamino strpljenje i nežno rukovanje sa bebom a vremenom će se bljuckanje smanjiti.

Curenje mleka, bljuckanje, plakanje…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top