Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Mama » Zdrava mama » Sve što bi trebalo da znate o PAPA testu

Sve što bi trebalo da znate o PAPA testu

papa-test

Pap-a test je jednostavna i bezbolna metoda ispitivanja ćelija skinutih sa površine cerviksa i cervikalnog kanala, a od uzetog materijala uzorka se pravi citološki razmaz na pločici i boji po metodi Papanikolau. Posle bojenja vrši se mikroskopska analiza morfoloških osobina ćelija a njegovi rezultati određuju da li su ćelije normalne građe ili imaju određene nepravilnosti, pa ih treba dalje ispitati.

Pap-a test otkriva postojanje premalignih i malignih promena na grliću materice, gde pozitivan nalaz ukazuje na moguće postojanje problema i samim tim predstavlja najsigurniju prevenciju od raka grlića materice. Ovaj test omogućava prepoznavanje promena povezanih sa HPV virusom (humani papiloma virus) koji se u najvećem broju slučajeva predstavlja osnovni  faktor za nastanak raka grlića materice.

Pap-a test gradiran je u pet grupa, to su: I i II grupa kojom su obuhvaćene normalne ćelije, III grupa su abnormalne ćelije, IV grupa su maligne ćelije u manjem broju, dok V grupa predstavlja brojne maligne ćelije. Radi se u kombinaciji sa kolposkopijom, pošto se kombinovanjem ove dve dijagnostičke metode se postiže tačnost od 98%.

Preporuka lekara je da svaka žena bez faktora rizika od raka grlića materice obavi redovan pregled koji uključuje i Pap-a test -najkasnije u razmaku od šest meseci ( dakle 2 puta godišnje),  ukoliko je do tada sve bilo u redu i ako je prethodni nalaz bio normalan. Žene sa genetskom predispozicijom i rizičnim faktorima oboljenja, pregled trebaju da obave tri puta godišnje.

Kako se radi Pap-a test?

Za uzorak nad kojim se radi Pap-a test laganim “grebanjem” se uzimaju ćelije sa površinskog dela grlića materice, koje se postavljaju na mikroskopsku pločicu, a zatim šalju u laboratoriju na ispitivanje. Rezultate očitava lekar i u zavisnosti od nalaza dalje upućuje na eventualne tretmane.

Šta ako Pap-a test pokazuje neke abnormalnosti>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top