Naslovna » Porodica » Trgovina ljudima

Trgovina ljudima

trgovina-ljudima

Kako se najčešće potencijalne žrtve uključuju u trgovinu ljudima?

Načini „vrbovanja” potencijalnih žrtava su raznoliki. Koji god da se način upotrebi, on je usmeren ka nezadovoljenim potrebama potencijalne žrtve: bolje plaćen posao, obezbeđenje egzistencije sebi i svojim najbližima, ostvarenje želja i snova tamo negde, jer ovde gde smo to nije moguće.

Oni koji su prvi u lancu osoba koje će nas vrbovati (teško za poverovati, ali istinito) su najčešće osobe koje već poznajemo i u koje imamo poverenja: komšinica, poznanik, porodični prijatelj, partner sa kojim si počeo/la da izlaziš.

– To su oglasi za dobro plaćen posao u zemlji, ili još češće, u inostranstvu, ili za pronalaženje bračnog partnera u inostranstvu. Ove usluge mogu nuditi i razne agencije (za posredovanje u zapošljavanju, poslovnu pratnju, masažu za džentlmene, posredovanje u sklapanju braka, modne agencije, brodske kompanije, izbori za mis).

– Osim toga, žrtve trgovine ljudima često su brutalno otete od svojih porodica.

Žrtve se sve češće vrbuju putem Interneta, gde trgovci kroz chat roomove i socijalne mreže stiču poverenje budućih žrtava i nastupaju sa ponudama za ostvarivanje boljeg života, nastavak školovanja, emotivnu vezu i sl.

U situacijama ekstremnog siromaštva ili patologije, porodice mogu biti te koje prodaju svoje članove trgovcima ljudima.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top