Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Dešavanja » U Srbiji dnevno četiri samoubistva

U Srbiji dnevno četiri samoubistva

samoubistva

Siromaštvo nije uzrok dizanja ruke na sebe, već depresija.

Naša zemlja je 13. u svetu po broju samoubistva.

Svakoga dana četiri osobe u našoj zemlji dignu ruku na sebe, a po broju samoubistava naša zemlja se nalazi na 13. mestu u svetu. Godišnje oko 40 osoba reši da se ubije skokom sa beogradskog Brankovog mosta, a proleće je u psihijatrijskom „kalendaru” označeno kao godišnje doba sa povećanim brojem samoubistava. Uprkos činjenici da su mnogi u našoj zemlji bez posla i na rubu egzistencije, razlog za dizanje ruke na sebe nije siromaštvo, stručnjaci za dušu ističu da je samoubistvo manifestacija bolesti – pre svega depresije.

I socijalni faktor se mora uzeti u obzir kada se govori o uzrocima samoubistva, ali siromaštvo nije „okidač” za ovaj čin. Postoji mnogo zemalja u svetu koje su siromašnije od Srbije ali ipak nemaju takvu statistiku samoubistva. Visokoj stopi suicida kumuje tranzicija iz „uljuljkanog socijalističkog sistema, koji je bio sinonim za mir, sigurnost i socijalnu pravdu u – divlji kapitalizam u kome je većini osoba oduzeto osećanje lične sigurnosti.

„Osećanje sigurnosti predstavlja kamen temeljac mentalnog zdravlja, a veliki broj naših sugrađana živi sa snažnim i teškim osećanjem nesigurnosti – nisu sigurni za svoj posao i žive u stalnom strahu da neće moći da školuju decu, otplate kredit za stan, kola ili letovanje i da neće dočekati penziju. Jedini način da se „stimuliše” potrošnja u zemlji sa uništenom privredom i visokom stopom nezaposlenosti jeste – davanje bankarskih kredita. Ali, otplata tih kredita vezana je za redovna primanja, pa se onaj ko izgubi posao nalazi na korak od samoubistva, jer zna da je šansa da pronađe posao u zemlji u kojoj se ljudi zapošljavaju preko partijske knjižice i rođačkih veza – minimalna”, upozorava naš sagovornik.

Profesor dr Milutin Nenadović, neuropsihijatar i direktor Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević”, ističe da je samoubistvo najčešće manifestacija bolesti – pre svega depresije.

Rizik od suicida…

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top