Momenat za nju
Naslovna » Dešavanja » U Srbiji dnevno četiri samoubistva

U Srbiji dnevno četiri samoubistva

samoubistva

Rizik od suicida, po njegovim rečima, veći je kod obolelih od raznih depresivnih poremećaja, kod osoba koje zloupotrebljavaju alkohol ili droge, kod šizofrenih pacijenata i kod onih koji imaju poremećaj ličnosti.

„Veliki je broj starih i nemoćnih ljudi nosi preteško breme usamljenosti, a mi prema njima imamo odnos pseudobrige. Ove osobe nisu ni duševno poremećene, ni egzistencijalno ugrožene, već samoubistvo čine iz altruističkih razloga – da bi naslednicima obezbedili stambeni prostor ili oslobodili unuku sobu”, upozorava naš sagovornik.

Žene češće pokušavaju, a muškarci čak tri puta češće uspevaju da izvrše samoubistvo. Pokušaj samoubistva kod žena najčešće je vezan za uzimanje prekomerne doze lekova ili sečenje vena, dok se muškarci često ubijaju vatrenim oružjem ili vešanjem. Za oba pola je karakteristično da ruku na sebe dižu na početku bolesti, kada osoba ima snage za samoubistvo, ili na kraju bolesti kada se čini da je borba sa demonima depresije dobijena.

Ne treba zatvarati oči pred činjenicom da su samoubistva u Srbiji česta i da je to problem celog društva. Iako novinari zbog toga imaju obavezu da istražuju uzroke ove pojave, u praksi ih sudski organi sprečavaju u tome. Tako je nedavno Apelacioni sud iz Novog Sada kaznio TV Apatin sa milion dinara zbog povrede prava na privatnost, jer su izveštavali o samoubistvu devojke. Svi podaci koji su izneti, kako je kasnije pokazalo suđenje, bili su tačni, ali ni to nije spaslo novinare od kazne.

Litvanija je prva po broju samoubistava

Litvanija ima najveću stopu samoubistava na svetu, svedoči statistika Svetske zdravstvene organizacije, koja potvrđuje da „najtežu” statistiku, kada su u pitanju samoubistva, imaju Rusija, Belorusija, Latvija, Estonija, Mađarska, Slovenija, Ukrajina i Finska. S druge strane, najniža stopa samoubistava zabeležena je u Jordanu, Maldivima, Egiptu, Azerbejdžanu, Armeniji, Južnoafričkoj Republici i Kuvajtu. Naša zemlja ima najveću stopu samoubistava među bivšim jugoslovenskim republikama, s obzirom na to da četiri osobe dnevno u Srbiji dignu ruku na sebe. Iza Srbije se nalazi Hrvatska, u kojoj dve osobe dnevno oduzmu sebi život, a potom Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora, u kojoj svaki treći dan jedna osoba digne ruku na sebe. Najmanji broj samoubistava u zemljama jugoistočne Evrope ima Albanija.

Hvala Sajtu: www.politika.rs

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top