Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Zašto deca grizu?

Zašto deca grizu?

 

Vaše  dete je počelo da grize? Ništa neobično. To je jedan od načina na koji dete otkriva svet i izražava svoje osećaje dok  ne nauči da se izrazi rečima. No mogući su i neki drugi razlozi… Šta učiniti ili ne učiniti kada vaše dete ugrize?

Grizenje kod malog deteta način je učenja i upoznavanja sveta koji ga okružuje. Međutim, ono se ne sme olako prihvatiti, posebno ako dete grize često i jako. Dok mirno menjate pelene vašoj bebi kao što to činite još od njenog rođenja, dete se okrene i ugrize vas za ruku… Roditelji instinktivno grde dete, kažnjavaju ga… Ali, pre nego što se zanesete, pokušajmo shvatiti šta se u stvari događa.

Oralna faza deteta

Tokom razvoja dete prolazi kroz različite faze, a svaka ima posebno značenje i odnosi se na pojedini deo dečijeg tela. Svaka karakteristika je definisana spoljnim iskustvom. Oralna faza započinje kada dete upoznaje svet ustima i područjem oko usta. Od rođenja deteta usta i područje koje ih okružuje za bebu su najvažniji deo tela: ustima novorođenče traži majčine grudi da bi došlo do hrane, a istovremeno pronalazi utehu i sigurnost. Sisanje bebi pruža veliki užitak i ona će nastojati da produži taj osećaj prijatnosti i kad već napuni stomačić. Vrlo brzo novorođenče nauči da sličan užitak može da pronađe i na druge načine: nezavisno od potrebe za hranom i od osobe, dete može sisati svoj palac ili prihvatati cuclu koja mu je ponuđena. Kako raste, zadovoljstvo koje pronalazi ustima sve se manje ograničava na hranjenje i sisanje palca. Dete se ponaša kao da ustima želi da spozna sve što mu se nađe nadohvat ruke: gricka, liže i sisa sve predmete koje uspe da  dohvati. Za dete je to najbolji način usvajanja spoljnog sveta, otkrivanja i upoznavanja predmeta, njihovog oblika, ukusa i mirisa.

Otkrivanje sveta ustima nastavlja se otprilike do prve godine života. U uzrastu od devet do 18 meseci, odnosno čim se pojave prvi zubići, započinje nova faza intelektualnog razvoja: pokreti usta u svrhu sisanja prerastaju u griženje. Ustima dete ujedno i razmišlja. Griženje mu postaje najveća zabava, način iskazivanja osećaja i želja, kao što je to pre bilo sisanje (dete još uvek ne raspoznaje razliku između griženja za izražavanje svojih osećaja i agresivnog griženja u svrhu obrane).

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top