Naslovna » Trudnoća » Tata i trudnoća » 5 stvari koje ne bi trebalo da govorite očevima

5 stvari koje ne bi trebalo da govorite očevima

5 stvari koje ne bi trebalo da govorite očevima

fat

Očevi i majke imaju potpuno drugačije uloge u životu deteta – i to nije nikakav problem. Međutim, problem može nastati kada drugi ističu ove različitosti među njima i kada to rade (najčešće) na uvredljiv način.

Iako to možda neće reći, ali mnogi očevi zaista smatraju bolnim izjave koje čuju, a koje im se upućuju potpuno bez razloga. Evo i o čemu je reč:

“Vidi se ko je danas oblačio bebu”

Jedna od, na prvi pogled, bezazlenih izjava često ima prilično uvredljiv ton. “Vidi se da je danas tata oblačio bebu” – je rečenica koju mnogi očevi često čuju. Zar je stvarno inače bitno kako je beba obučena i da li je to po poslednjim modnim trendovima ukoliko je sa njenom odećom sve u redu? Iako ništa neće prokomentarisati – očevima se ovo sigurno ne dopada kad čuju. Kako to da niko nije primetio da je beba adekvatno obučena? Kako niko ne pohvali to što je obučena dovoljno toplo ili, ako je vruće – dovoljno lagano da joj bude pre svega udobno i prijatno?

“Ne brini – mama će uskoro stići”

…kao da nije dovoljno to što je tata tu. Naravno, mama ima svoju ulogu u brizi deteta, ali ako je bebin otac tu – zašto bi neko trebalo da teši dete kao da je ono potpuno samo? Kada ovo čuju, očevi se često osećaju iskreno povređenima, jer im se čini kao da oni nisu dovoljno dobri, iako to nije istina.

“Ne radiš to dobro – daj da ti ja pokažem”

Ovako nešto očevi najčešće čuju od svojih “lepših polovina”, što opet ne ublažava loš osećaj koji se kod njih javlja kada čuju tako nešto. Žene bi češće trebalo da podržavaju i ohrabruju svoje muževe kada oni brinu o deci, a ako zaista misle da u nečemu greše – da pronađu druge metode kako bi im to saopštile i pokazale šta je ispravno. Uostalom – koliko često čujete da je situacija obrnuta u potpuno istom slučaju?

“Zaista si hrabar – svaka čast!”

Iako zvuči kao pozivina izjava i način ohrabrivanja, ovo očevi čuju najčešće u sasvim normalnim okolnostima, kada majke to sigurno neće čuti ni od koga. Opet se zbog takvih izjava očevi osećaju loše i što je najgore – kao loši i nesposobni roditelji! To što je otac izašao sa svojih troje dece u šetnju ne znači da je hrabar – nego da je samo otac koji je izašao sa svojom decom u šetnju, što je potpuno normalno, a često i sastavni deo njihove svakodnevnice.

“Ti si TAKO dobar tata”

Još jedna lažna pohvala. Kada je u pitanju potpuno normalna i svakodnevna situacija gde se otac stara o svom detetu, zar je stvarno potrebno naglastiti da je taj otac DOBAR otac? Zar on jednostavno nije tata, kao što bi u istoj situaciji žena bila samo majka – jer se podrazumeva da je to ponašanje roditelja… Briga o deci je sastavni deo života kako majke, tako i oca, a pohvalama u ovom slučaju zaista nema mesta – jer oni samo rade ono što bi trebalo da rade.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top