Naslovna » Trudnoća » Tata i trudnoća » Budite tata – na svoj jedinstveni način!

Budite tata – na svoj jedinstveni način!

Budite tata – na svoj jedinstveni način!

max

Svaki ponosni otac želi da se što bolje pokaže u svojoj ulozi – pogotovo ako se to dešava po prvi put u njegovom životu. Ne postoji lepša uloga u životu muškarca nego da bude tata, ali to istovremeno predstavlja i najteže ostvarenje za svakoga. Biti dobar otac može značiti mnogo toga, ali svako od njih želi da se na što kvalitetniji način uključi u život, odrastanje i vaspitanje svog deteta.

Kako biti tata?

Iako ovo zvuči kao uvod za vodič za “sveže” očeve, ipak je ovo nešto malo drugačije od toga. Naime, biti tata za sve ljude predstavlja nešto drugo, s toga će ovo biti samo smernice za ono što je najvažnije u svemu, i što je ipak zajedničko za sve (dobre) očeve na svetu:

Budite deo pripreme za porođaj

Tate ne mogu na svet da donesu svoje dete, ali mogu da budu deo rađanja svog deteta. Za početak važno je da se apsolutno upute u čitav proces, na način na koji to čine žene kako bi bile što spremnije za ono što ih očekuje. Mnoge buduće mame mesecima unapred čitaju o porođaju, o prvim danima tek rođene bebe i slično. Očevima nije zabranjeno da se i na taj način upute u situaciju. Kada se zainteresujete i saznate više o tome za šta vaša partnerka/žena priprema kada se misli na porođaj – to će i vama kao očevima biti lakše da kreirate svoju ulogu.

Delite brigu sa svojom ženom

Svi budući, pogotovo mladi roditelji koji čekaju prvo dete, zabrinuti su zbog onoga što ih očekuje – a što nikada do sada nisu imali prilike da iskuse. Svaki otac sigurno ima najrazličitije misli koje ga opsedaju, zbog čega bi o tome trebalo da pričaju sa svojim ženama (koje takođe imaju brige i strahove). Najbolje bi bilo da podelite međusobno sve strahove i pronađete način da ih prevaziđete, jer ćete uostalom isto to raditi i nakon što vaše dete dođe na svet.

Planirajte i vežbajte

Koliko god da mislite da ste spremni za život sa detetom, za brigu o detetu i njegovo vaspitanje – očekujte i situacije u kojima nećete biti tako tako puni samopouzdanja i sigurnosti u ono što radite. Upravo zato je potrebno da stalno vežbate i planirate šta je još potrebno da uradite, šta je to što vas očekuje u narednom periodu, a za šta biste mogli da se pripremite unapred i slično. Ni jedna mama rođenjem deteta ne dobije apsolutno znanje o tome šta bi trebalo da radi – pa čak ni kako da zameni pelenu svom detetu ili ga nahrani, koja je temperatura mleka odgovarajuća i tako dalje. Ipak – one svakodnevno vežbaju, iznova ponavaljajući svaku radnu i uz to praveći greške, što je normalno. Isto to očekuje i očeve koji u svemu tome mogu naći svoju jedinstvenu ulogu koju će vremenom sve lakše i lakše “igrati” – zahvaljujući neprekidnom učenju, vežbanju i posvećenosti tome.

Gradite odnos sa bebom

Najčešće očevi nemaju mogućnost da provode prve dane sa detetom, jer se ubrzo nakon rođenja deteta (ili odmah) vraćaju na posao. Vreme koje već tih prvih dana imate na raspolaganju da provedete sa svojim detetom (popodne, veče, vikendi) neka budu nešto posebno. Pokušajte da kreirate svoje male rituale sa detetom; uključite se u aktivnosti koje se tada obavljaju i budite deo svega što možete i odmenite suprugu u svemu što ste u mogućnosti da uradite. Na ovaj način izgradićete već neki odnos sa bebom, čak iako ona ne može da ima sećanja vezana za taj najraniji period života.

Imajte strpljenja i ne odustajte

Ponekad žene u svojoj ulozi majke umeju da budu veoma naporne – pogotovo u samom početku kada se ponašaju previše zaštitnički prema svom detetu i time ne previše ispravno prema ostalim članovima porodice ili ljudima iz svog najbližeg okruženja – gde se na prvom mestu (u svakom smislu) nalazi muž/otac deteta. Tate u ovakvim situacijama moraju pokazati podršku, ali i veliku količinu strpljenja prema majkama koje se privikavaju na svoju novu ulogu, koja nije ni malo laka. Ipak, to ne znači da bi trebalo da, kao očevi, popuštate u svemu i da se “sklanjate sa puta” kako ne biste smetali. Budite istrajni u želji da budete deo svega što je vezano za vaše dete, pokažite čak i tako zahtevnoj majci vašeg deteta da ste podjednako sposobno da se brinete o bebi ili barem da se podjednako spremni da naučite sve što je potrebno kako biste u tome bili što bolji.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top