Naslovna » Trudnoća » Tata i trudnoća » Kako očevi utiču na razvoj deteta?

Kako očevi utiču na razvoj deteta?

Kako očevi utiču na razvoj deteta?

fa

Postoje mnogi načini na koje očevi jedinstveno mogu uticati na svoju decu. Kada su aktivno uključeni u vaspitanje svoje dece – njihov značaj se pokazuje kasnije u životu kroz način na koji se njihova deca ponašanju, kako se ophode prema drugima, u kakvu su se ličnost razvili i slično.

Uticaj očeva na mentalno zdravlje deteta

Aktivna uključenost očeva u razvoj i vaspitanje deteta pozitivno je povezana sa njihovim kasnijim ukljupnim zadovoljstvom u životu. Upravo deca čiji su očevi bili uključeni u njihovo odgajanje kasnije osećaju veću povezanost sa očevima, pokazuju više sposobnosti za snalaženje u novim ili nepoznatim situacijama, uspešnije savladavaju stresne situacije na koje nailaze tokom života, ali su takođe i generalno radoznalija i spremnija da istražuju svoju okolinu.

Deca čiji su očevi bili uključeni u njihovo vaspitanje od najranijeg perioda života često pokazuju:

– viši stepen mogućnosti procenjivanja sreće i njenog definisanja

– veće samopouzdanje i samopoštovanje

– manje straha za životne izazove

– manje emocionalne uzrujanosti ili emotivnog nesklada

Veština razmišljanja i rešavanja problema

Ono što je kao rezultat dobrog vaspitanja jako važno – jeste sposobnost deteta da razmišlja i rešava probleme. Najčešće je to rezultat aktivnog učestvovanja očeva u proces vaspitanja, gde su deca “na dve strane” imali koga da pitaju za najrazličitije stvari koje ih interesuju, kao i da iz dva izvora (od mame i tate) dobiju potencijalno različite savete za rešavanje problema. Deca koja su bila u ovakvim situacijama tokom odrastanja kasnije su pokazala visok stepen veštine razmišljanja i veštine rešavanja problema. Ove veštine su i rezultat dobre i ispunjene komunikacije dece sa svojim roditeljima (podjednako i sa majkom i sa ocem sa kojima svakako da imaju različite načine razgovora). Razvijanjem komunikacije, veštine da se na pravi način izraze u svakoj situaciji, deca razvijaju i ove veštine koje će im biti od velikog značaja u kasnijem periodu života.

Socio-emotivni razvoj deteta

Uključenost očeva u različita iskustva koja deca imaju tokom razvoja, kao i njihovo prisustvo čak i u najučestalijim životnim situacijama (kao što su svakodnevni zajednički obroci ili nešto tome slično) imaju veoma pozitivan uticaj na socijalni razvoj dece, ali i njihov emotivni razvoj.

Kada su deca od samog rođenja podjednako upućena i na majku i na oca i u oba roditelja imaju podjednako poverenja – to rezultira kompletnijem razvoju deteta. Ovakva deca su često sigurnija i spretnija u međuljudskim odnosima, imaju bolju socijalnu inteligenciju, kao i emotivnu inteligenciju koju će sve češće u kasnijem periodu života imati prilike da “testiraju”. Pozitivan socio-emotivni razvoj deteta ogleda se u sledećim situacijama:

– pozitivan i dobar odnos sa svojim vršnjacima;

– iskrenije i čvršće prijateljstvo koje će trajati dugo;

– razumevanje kompromisa i značaja tolerancije u međuljudskim odnosima;

– strpljenje i poštovanje u odnosu sa drugima;

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top