Naslovna » Deca » Predškolci » 7 saveta kako u deci probuditi ljubav prema planinarenju i šetnji u prirodi

7 saveta kako u deci probuditi ljubav prema planinarenju i šetnji u prirodi

Čim deca malo porastu odmah na pamet počnu da nam padaju ideje za izlete u planinu. Zavisno od starosti deteta možemo se uputiti na kraće i duže rute, ravne ili malo zahtevnije planinarske staze

Verovatno ćete logično da zaključite da prve planinarske rute treba da budu kratke i po ravnim stazama. Dobra mera je na primer odredište udaljeno do sat vremena. Sa decom će to odredište, naravno, biti ‘puno dalje’ jer će ona želeti svako malo da skrenu sa puta kako bi proučila ovaj cvetić, onu ptičicu, ovu šarenu pečurku ili bubu na listu. Za takvu stazu moglo bi na kraju da vam treba i više sati jer ćete se većinu vremena igrati i skretati levo ili desno s puta. Ali to su čari prvih planinarenja. Kako im omogućiti da se zaljube u izlete u planine i prirodu:

  1. Put je važniji od cilja

Vaš planirani cilj, recimo neki planinski vrh, deci je sasvim nebitan. Opustite se i uživajte dok putujete. I vi sigurno volite da zastanete na nekom lepom mestu gde je predivan pogled na krajolik.

2.Dobre cipele su pola bitke

Decu treba pre ovakvih poduhvata navići na šetnju. Ako ih često vozite u kolicima, mogli bi da imate problem jer će početi da cvile posle nekoliko minuta hoda. Dobre cipele su takođe važne. Čvrsta cipela će im omogućiti siguran i stabilan korak, a deblji đon zaštititi da ne osetite svaki kamenčić.

3.Sa sobom uvek imajte vodu i malo čokolade

Sa decom već znate da morate uvek da nosite flašicu sa vodom, a i glad često vrlo brzo zavlada, posebno kad ste na svežem vazduhu i kad se energija malo potroši. Čokoladice, energetski štapići, banana, orašasto voće dobar su i zdrav izbor.

4.Pronađite pravu rutu

Pravilo o dužini puta – deca mogu da hodaju oko kilometar po godini. Na planini gde staza nije ravna i manje. Kada su deca školskog uzrasta ruta može biti i duža. Desetogodišnjak već može da podnese i 10 kilometara – ali ne više od 300 metara u visinu na sat.

5.Dogovaranje

U uzrastu od deset godina deca već mogu da požele da učestvuju u odlučivanju gde ćete ići. Neka deca će biti naročito spretna i lako će stizati na planinski vrh, a druga će se više veseliti prilikama za igru uz stazu, proučavanju gromoglasnog vodopada ili mostića na koji ste naišli.

6.Budite mudri i ne izlažite se opasnostima

Ako niste vešti planinari, onda ne bi trebalo da insistirate na opasnim i strmim putevima ili da se izlažete nekim nepotrebnim opasnostima. Takođe, ne slušajte svoje tinejdžere koji vas možda nagovaraju na neki izazovni uspon, pogotovo ako niste sigurni u sebe.

7.Dozvolite im inspiraciju sa interneta

Mladi vole da traže zanimljive rute putem Interneta. Neki predivan prirodni ambijent koji se može videti preko web-kamera ili atmosferske slike na Instagramu, sve to može biti bolji motiv nego vaša nagovaranja. Oni odjednom znaju: Želim da idem tamo gore! I to je to.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top