Naslovna » Beba » Napredovanje » Nega bebe niske porođajne mase

Nega bebe niske porođajne mase

Prvih pet dana nakon porođaja sva novorođenčad gubi desetinu svoje mase pre nego što počne da dobija na težini. Kod krupnije dece taj se proces odvija puno brže. Oko prve godine pokazatelji mase i dužine tela se usklađuju.

Posebnu pažnju lekari posvećuju deci majki koje imaju šećernu bolest jer njihova deca spadaju u rizičnu grupu. Uglavnom su to krupnija deca slabijeg imuniteta i imaju poremećenu razmenu materija u organizmu. Sklonija su rahitisu, anemiji, poremećaju stolice i gojaznosti.
Osnova nege krupnijeg deteta je “zdrav način života”: masaža, vežbe, duge šetnje i što je najvažnije – uravnotežena ishrana. Najzdravije je svakako, majčino mleko. Kod izračunavanja kalorija i određivanja koliko bi dete trebalo da pojede, treba se orijentisati na prosečnu težinu detetovog uzrasta, a ne na njegovu ličnu masu jer je ona prevelika.

Sićušna deca
Majke novorođenčadi rođenih u predviđenom terminu s ispod prosečnom težinom nemaju teškoća s prolaskom ploda kroz porođajni kanal, ali zato moraju više da paze na negu deteta. Dete telesne mase manje od 2,5 kg rođeno u terminu možda je imalo poremećaj hranjenja tokom trudnoće. Takva deca još u stomaku zaostaju u rastu i na težini zbog poremećaja razmene materija; imaju smanjen imunitet, anemije, moguće je zaostajanje u psihičkom, motoričkom i emocionalnom razvoju.
Razlikujemo tri nivoa niske porođajne težine
I – deficit telesne mase u odnosu na normu iznosi 10 do 20%, beba ima od 2,5 do 3 kg
II – deficit telesne mase iznosi 20 do 30% (2 do 2,5 kg)
III – deficit telesne mase prelazi 30% (od 1,5 do 2 kg).

Spoljašnji simptomi niske porođajne težine:

  • istanjenost potkožnog masnog sloja na svim delovima detetovog tela;
  • podbulost potkožno-masnih nabora;
  • smanjen mišićni tonus i slabost mišića;
  • bledost, ponekad suva koža i sluznice;
  • nedovoljno ili nikakvo dobijanje na težini;
  • poremećaj spavanja;
  • rahitis i simptomi hipovitaminoze (manjak vitamina u organizmu).

Baš kao i kod krupne dece, deca ispod prosečne mase tela često imaju morfofunkcionalnu nezrelost što znači da im nisu do kraja sazreli neki organi, a refleksi novorođenčeta ne funkcionišu u punoj snazi. Stoga se takva deca nakon rođenja smeštaju na odelenje pedijatrije gde ostaju na posmatranju dok ne dostignu masu veću od 2,5 kg. Kako bi se brže razvijali daje im se infuzija, a nakon povratka kući roditelji dobijaju uputstva kako da se brinu o detetu i kako da prate njegov rast.

Nega deteta
U slučaju da dete nakon porođaja teži između 2,5 do 3 kg dete izlazi iz porodilišta kao što je uobičajeno,naravno ako mama i beba nemaju nekih drugih zdravstvenih poteškoća. Uz pravilnu negu takva deca vrlo brzo dobijaju na težini, ali do prve godine za njih je potrebna pojačana lekarska kontrola.
Kod ostalih slučajeva još niže telesne težine, beba bi pre povratka kući trebala da dostigne 2,5 kg, ali to će najbolje odrediti lekari.

Hranim se i rastem
Povećanje mase tela kod dece ispod prosečne težine mora da se odvija postupno kako ne bi došlo do poremećaja u radu želudačno-crevnog trakta. Ovoj deci je posebno potrebno majčino mleko, ali po preporuci lekara, možda će trebati još dodatne dohrane koja sadrži lako probavljive hranjive materije (belančevine, masti, ugljene hidrate, vitamine, elemente u tragovima, minerale). Ako je dete još preslabo da bi samostalno sisalo, treba ga hraniti izmuzenim majčinim mlekom pomoću flašice, a na grudi će se privići nešto kasnije. Takođe je bitno da se često hrani, prosečno svaki 1,5 sat, čak ako i spava ili ne pokazuje potrebu za hranom. Kako bi se smanjilo opterećenje na bubrege, između hranjenja može mu se davati prokuvana voda. Većinu ostalog vremena ovakva deca spavaju.

Ponekad ih zbog problema s probavom muči meteorizam (zrak u crevima i želucu) ili nestabilan rad creva. To se ogleda u povremenim zatvorima ili tekućom i učestalom stolicom. Zato se pre hranjenja takvoj deci daju probiotici, posebno ili pomešani s mlekom u flašici. Nezavisno od uzroka koji su doveli do male telesne mase takvoj deci se prepisuju vitamini. Zbog povišenog stvaranja gasova daje im se i čaj od komorača, kod jakih proliva lekar će detetu dati tekući aktivni ugalj sa vodom.

Poštujte doktorova uputstva i koristite preparate koje vam je prepisao za dete dok ne odluči da sa tim možete prekinuti. Dobijanje na težini zavisi od toga koliko detetova masa tela odstupa od proseka za njegov uzrast. Kako biste kontrolisali detetovu težinu, potrebna je posebna vaga za merenje težine male dece. Prve dve nedelje nakon povratka iz porodilišta bebu je potrebno meriti svaki dan, a kasnije jednom ili dvaput nedeljno. Rezultate upisujte u tablicu i te podatke ponesite na svaki pedijatrijski pregled. To će doktoru pomoći da oceni stanje deteta i način daljeg lečenja.

Slabiji imunitet
Imunološki sastav dece s premalom telesnom masom je slabiji od imuniteta njihovih vršnjaka, stoga su sklonija infekcijama, a lečenje obično traje duže. Stoga ih treba dobro štititi od svih izvora bolesti. Za početak je dobro na vreme obaviti sve vakcine koje preporuči lekar, ako za to ne postoji neka prepreka. Posete članova porodice treba svesti na minimum, pogotovo u periodu epidemije gripa, raznih viroza i sl. Čim dete ojača i dostigne veću telesnu masu, možete više raditi na jačanju imuniteta (šetnje na svežem vazduhu, kratkotrajno sunčanje na bezopasnom Suncu).

Kao deo terapije doktor će možda da predloži da odojče s niskim stupnjem hipotrofije dobija posebne masaže i vežbe s obzirom da su mišići takvoj deci vrlo slabi. U početku s detetom vežbaju specijalisti za takve vežbe, ali roditelji takođe mogu da nauče kako da masiraju takvo dete. Masaže obično započinju nakon što dete napuni dva meseca. Pre masiranja, ruke namažite kremom kako bi nežna bebina koža izbegla iritaciju zbog grube odrasle kože. Dete koje leži na stomaku rukama lagano mazite niz leđa. Počnite od vrha prema dole, a zatim nadlanicom u obrnutom smeru. Kad ga okrenete na leđa, istim nežnim pokretima nekoliko puta zaredom izmasirajte negove grudi, ruke i noge po celoj njihovoj dužini.

U maminom naručju
Kao prevencija problema s plućima neophodno je dete češće uzimati u naručje i okretati ga na različite strane. Krvotok kod deteta sa premalom telesnom masom ne funkcioniše kao kod ostale dece i zato je češće proveravajte jesu li mu ručice i nožice dovoljno tople.
Ako su mu nožice hladne, zagrejte ih svojim rukama ili pored deteta stavite topli termofor ili prostoflašu sa toplom vodom. Nervni sistem je takođe slab i u početku će dete spavati svo vreme. Kad malo poraste pripazite da ne bude budno više od tri sata. Ako ne želi da zaspi, pomoći će efekti “koža na kožu” kad golo dete stavite na svoju kožu i odozgo ga prekrijete pokrivačem.
Ulogu “grejača” ne mora nužno obavljati mama, već i tata. Takav način uspavaljivanja možete primenjivati redovno kao neku vrstu prijatne i korisne terapije 1-2 puta dnevno 15-20 minuta.

Naravno, mnogo je bolje preventivno delovati kako ne bi došlo do situacije da je dete iznad prosječno teško i ispod prosečno lagano dete. Tokom trudnoće posvetite više pažnje sebi i svojoj ishrani, redovno odlazite na kontrole kod ginekologa, čitatajte literaturu za trudnice.
Ali, ponekad se ni uz svu brigu ovakve posledice ne mogu sprečiti, stoga umesto da razbijate glavu zašto se to dogodilo, sva svoja razmišljanja preusmerite na negu bebe, pružanje ljubavi jer na taj će način sva fizička odstupanja uskoro biti savladana na najbolji mogući način i uskoro se vaše dete nimalo neće razlikovati od svojih vršnjaka.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top