Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Besplatni udžbenici – najčešća pitanja i odgovori

Besplatni udžbenici – najčešća pitanja i odgovori

besplatni-udzbenici-pitanja-odgovori

1. Na koju adresu škole dostavljaju liste prijavljenih učenika? Da li u papirnoj ili elektronskoj formi?
Liste prijavljenih učenika škole dostavljaju u elektronskoj formi nadležnim školskim upravama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Objedinjena tabela sa podacima na nivou školske uprave prosleđuje se Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje – Grupi za poslove osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

2. Da li škole prilažu dokumentaciju koju podnose roditelji, odnosno staratelji?
Popunjene obrasce prijava, kao i priložene dokaze škole čuvaju u svojoj arhivi. Fotokopije u dokumentaciji ne moraju da budu overene.

3. Da li je neophodna prijava prebivališta?
Prijava prebivališta je neophodan dokaz za sve članove domaćinstva, odnosno za roditelje i decu, međutim, ukoliko jedan od roditelja nema prijavu prebivališta, to ne znači da učenik nema pravo na prijavu za besplatne udžbenike.

4. Kako se prijavljuju učenici koji su u školskoj 2015/2016. godini prvi razred?
Učenici koji će naredne školske godine, 2015/2016. biti prvi razred, prijavljivaće se prilikom upisa u školu.

5. Da li u projektu „Besplatni udžbenici za školsku 2015/2016. godinu“ učestvuju sve osnovne škole, uključujući i škole za učenike sa smetnjama u razvoju i škole za osnovno obrazovanje odraslih?
U projektu „Besplatni udžbenici za školsku 2015/2016. godinu“ učestvuju sve osnovne škole na teritoriji Republike Srbije, uključujući škole za učenike sa smetnjama u razvoju.
Ovaj projekat se ne odnosi na škole za osnovno obrazovanje odraslih.

6. Šta se smatra niskim primanjima?
Škole, za sve učenike za koje je podnet obrazac sa odgovarajućim dokazima, unose podatke u jedinstvenu listu (šablon dostavljen u prilogu dopisa).

Na osnovu objedinjenih tabela vršiće se rangiranje, kao utvrđivanje pragova.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja proslediće školama povratnu informacija o tome koji su učenici ostvarili pravo na besplatne udžbenike, po metodologiji navedenoj u dopisu.
Pojam niska primanja u fazi prikupljanja podataka treba shvatiti uslovno.
Shodno tome, potrebno je uvažiti sve prijavne obrasce uz koje su priloženi odgovarajući dokazi i na taj način, odnosno unošenjem podataka u tabelu, omogućiti učenicima da budu rangirani.

7. Da li se prijave dostavljaju svim roditeljima bez obzira na socijalno-ekonomski status?
Svim roditeljima, odnosno starateljima učenika Škola treba da pruži neophodne informacije i omogućiti im da se prijave radi ostvarivanja prava na besplatne udžbenike.
Dakle, na školama je da obezbede dostupnost Prijavnih obrazaca svim roditeljima, odnosno starateljima, koju odlučuju o tome da li će se i prijaviti.

Besplatni udžbenici – najčešća pitanja i odgovori…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top