Naslovna » Deca » Deca » Brza matematika

Brza matematika

brza-matematikaIgre koje slede tokom duge vožnje automobilom mogu razbiti dosadu koja obično doprinosi svađama između dece i konstantnim pitanjima: “Koliko još?“, “Kad ćemo stići?” “Što stojimo?” “Šta čekamo?

Pošli ste na odmor. Vesela porodica je na okupu. Svi na svojim mestima, u koferima su sve neophodne stvari, pun rezervoar, puna torba sa sendvičima i sokovima… Idealna situacija prvih sat vremena.
Nakon toga kreće drama. Deca zapitkuju, počinju da se svađaju, vruće je, vaši živci su napeti kao strune, iz kolone nema izlaska…
Naizgled nerešiva situacija. Pitate se šta vam je sve ovo trebalo. Svake godine vam odmor presedne pre nego što je i počeo…


Jednostavno ponudite deci zadatak iz algebre.
Jedan od važnih koncepta algebre je pronalaženje uzajamnog odnosa između dve količine ili mere, kao što su pređeni kilometri po satu ili cena benzina po litru.

Ako litar benzina košta 150 dinara, koliko onda košta 5 litara benzina? 10 litara? 15 litara? 20 litara? Kako se ovo može izračunati na jednostavan način? Kako možete otprilike izračunati ukupan iznos potrošenog benzina za dužinu predstojećeg puta ako vaš automobil troši 7 litara na 100 kilometara?
Ako je limit brzine vožnje 80 kilometara na sat, koliko ćete kilometara preći za jedan sat? Za dva sata? Za tri sata? Koliko dugo će vam trebati do odredišta?

Ako je sada 3:15 i vama treba 45 minuta da stignete, pitajte decu da izračunaju u koliko sati stižete.


Dok se vozite u automobilu ili u autobusu, gledajte različite auto tablice i zapisujte njihove brojeve. Cilj igre je da sklopite najveći mogući trocifreni broj pomoću brojeva koji su na auto tablici. Dete sa najvećim trocifrenim brojem u svakoj rundi igre je pobednik. Pokušajte još jednu rundu tako što će pobednik pronaći najmanji mogući broj. Možete
svakom slovu odrediti brojnu vrednost prema redu koje to slovo zauzima u azbuci. Možete izabrati jednu auto tablicu i sabrati vrednost slova. Osoba sa najmanjim ili najvećim brojem (šta god da odredite) je pobednik.

Za manju decu…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top