Naslovna » Porodica » Da li vaše dete ima pravo glasa?

Da li vaše dete ima pravo glasa?

Da li vaše dete ima pravo glasa

Vaspitanje dece nije lak posao. Svaki roditelj ima mnogo toga o čemu je potrebno da razmišlja kako bi na što bolji način odgajao svoju decu, a vrlo je važno na koji način se započinje ovaj proces.

Prema mišljanju mnogih stručnjaka, jedan od najvažnijih psiholoških faktora u vaspitanju dece jeste “dati im glas”. Ali šta to podrazumeva? Šta je to “glas” koji je potrebno dati detetu kako bi se što bolji način razvijala njegova ličnost?

Dati “glas” detetu jeste dati mu priliku da iskaže svoje mišljenje, da kaže koje su mu potrebe i želje, ali i pružiti im priliku da osete šta znači kada vas neko “čuje” i uvažava sve to što imate da kažete. Podsticanje ovoga kod dece i poštovanje njihovih ličnosti još u najranijem periodu odrastanja vrlo je važno, a postoje i načini na koji ćete to uraditi:

Pokažite da je ono što vaše dete ima da kaže jednako važno kao i ono što vi govorite

Dajte do znanja detetu da vi od njega možete naučiti isto koliko i ono od vas

Pronađite način da se uključite u njihov svet kroz različite aktivnosti, igru ili razgovor – umesto da tražite od njih da se oni uključe u vaš svet kako biste ostvarili kontakt i povezanost

Uloga roditelja jeste najvažnija u vaspitanju dece, ali to ne znači da bi roditelji trebalo da slušaju samo sebe i da se tude da uvek ono što oni imaju da kažu čuju svi i da je to jedino bitno. Ukoliko sledite pravila za davanje “glasa” detetu videćete da je to proces koji će i vama, kao roditelju, olakšati posao vaspitanja i odgajanja dece. Zar nije lakše da umesto nametanja mišljenja i pokušavanja da u tome budete dosledni – čujete šta vaše dete misli i kako se oseća, pa da na osnovu toga dalje kreirate način da svom detetu pomognete da postane dobra osoba, spremna za život i na pravom putu?

Nije retkost da se deca osećaju kao zatvorenici jer ne mogu da kažu kako se zaista osećaju, pogotovo kada im nešto smeta ili ih nešto čini nesrećnim. Iz straha ili strahopoštovanja prema roditeljima oni mogu da se zatvore i vremenom izgrade zid koji je kasnije teško srušiti kako bi se izgradilo međusobno poštovanje između roditelja i deteta. Ovaj odnos bi trebalo da bude najčistiji i najiskreniji, jer je deci u razvoju vrlo važna podrška roditelja. Ukoliko kod deteta uspete da što pre razvijete potrebu da kaže šta misli, pružate mu mogućnost da svoju ličnost kreira na pravilan način i da stvori karakter koji se bazira na samopoštovanju i samopouzdanju koje je ključno i bez kojeg neće moći da se kasnije u životu izbori sa svojim poteškoćama i preprekama koje ih očekuju.

Kroz “davanje glasa detetu” u najranijem periodu njihovog života vi stvarate ličnost koja će imati svest o sebi, koja će znati da kritički razmišlja i koja će se razviti u jaku, stabilnu osobu. Pitajte ih uvek šta misle o stvarima koje ih okružuju, uključujte ih što češće u porodične rasprave i pitanja koja su bitna za sve vas, pokušajte da sa njima uvek razgovarate kao sa sebi ravnima (bez obzira koliko godina imaju). Kada se roditelji ne uključuju u svet svoje dece, već očekuju da će oni pronaći svoj put u njihov svet kao da je to jedini način da ostvare kontakt, može doći do nepopravljive štete koja će obeležiti život deteta. Naravno, svaki karakter se prilagođava na svoj način, ali nisu sva deca spremna da agresivno traže pažnju i pronalaze svoje “mesto pod suncem”. Često deca koja nisu imala “glas” tokom kritičnog perioda odrastanja, postaju manje ambiciozni, zatvaraju se u svoj svet i uvek udovoljavaju drugima, bez obzira na njihove potrebe.

Iako deluje kao da je idealna osoba ona koja je vrlo osetljiva, nežna, puta empatije i osećaja za druge – to često može biti samo znak da oni osećaju ljudski patnju kao svoju i nastoje samo da ublaže tuđu nevolju, što je posledica onoga sa čime su odrastali. Oni ne umeju da se izbore za sebe, a ublažavanje lošeg osećaja traže u pomaganju drugima, a ukoliko i to ne uspeju – osećaju krivicu. To sigurno nije osoba u koju biste voleli da izraste vaše dete, a sve što možete učiniti da se to ne desi jeste da im date “glas” i ohrabrujete ih da se ne boje da izgovore šta misle. Ovo je najbolji poklon koji možete dati svom detetu i jedini koji će trajati do kraja života.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top